Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TUŽILAŠTVO BIH

Vojin optužen za izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

vojin pavlović
FOTO: Radio Slobodna Evropa

Optuženi izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području

Protiv državljanina Bosne i Hercegovine Vojina Pavlovića, rođenog 1976. godine u Bratuncu, podignuta je optužnica nakon što je veličao i podržavao osobu osuđenu za ratne zločine.

Optužnicu je podigao tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon provedene istrage, a potvrdio Sud BiH.

Pavlovića optužnica tereti za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti (član 145a. stav 6. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine).

Optuženi izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području

– Optuženi se tereti da je dana 10. marta 2023. godine u Bratuncu svjesno veličao lice koje je osuđeno pravomoćnom presudom Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine za krivično djelo genocid.

To je uradio na način da je kao predsjednik upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike Srpske, kao i stanovnik Bratunca, postavio transparent sa likom i ispisanom porukom u kojoj se veliča i podržava osoba osuđena za ratne zločine – navedeno je u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na navedeni način je optuženi izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području koji su vidjeli postavljeni transparent u centru grada, a posebno kod povratničke populacije koja je pretrpjela teška stradanja u proteklom ratu.