Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krešić: BiH ima problema i propusta, ali nije najlošija u regionu

mijo_kresic

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić ocijenio je da je BiH u pogledu sprečavanja pranja novca i borbe terorizma napravila određene iskorake u posljednje vrijeme, ali činjenica je da to, kako je rekao, radi sa zakašnjenjem.

To je kazao u izjavi za medije tokom trodnevne radionice o temi “Nacionalna procjena rizika od pranja novca” koja je počela danas u Sarajevu, a čiji su organizatori Ambasada Velike Britanije u BiH, OSCE, Kancelarija Ujedinjenih nacija za pitanja droge i kriminala (UNODC) i Ministarstvo sigurnosti BiH.

Krešić je podsjetio da BiH kasni 15 godina s usvajanjem Odluke o provođenju Rezolucije 1373, ali da, nakon što je 2012. godine Radna grupa za finansijske mjere u borbi protiv pranja novca (FATF) naložila BiH da počne s izradom procedure procjene rizika od pranja novca, sada ide u dobrom pravcu.

Određene stvari se ipak pokreću, mišljenja je Krešić, što prepoznaju organizacije koje vrše monitoring nad tim sektorom u BiH – FATF i Komitet za evaluaciju mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval).

– BiH ima problema i propusta, ali nije najlošija u regionu – smatra zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Naglasio je da borba protiv terorizma i sprečavanje pranja novca treba biti isključivo tehničko pitanje te da tu nema mjesta za politiku već da struka treba uraditi svoj posao.

Predstavnik Svjetske banke Klaudio Stroligo kazao je da je zadatak Svjetske banke da BiH osigura alat koji će joj pomoći da procijeni rizik od pranja novca te da pruži podršku u tom pogledu, ali da je to ipak proces koji od BiH i njenih 49 institucija traži da same urade procjenu.

– Na osnovu ove procjene morat ćete uraditi strategiju i akcioni plan, a u isto vrijeme to vam je šansa da mijenjate sustav ili ga popravite, s obzirom na rezultate koje ćete utvrditi – rekao je Stroligo.

Projekt koji finansiraju Svjetska banka, Ambasada Velike Britanije u BiH, Ujedinjene nacije (UN) i Republika Austrija, trajat će godinu dana i bit će podijeljen u tri faze.

Šefica Delegacije BiH za Moneyval Davorka Mioč podsjetila je da je BiH prošle godine bila na sivim listama Moneyvala i FATF-a, nakon čega je Moneyval u septembru prošle godine skinuo BiH sa sive liste, dok je ove godine u septembru BiH ponovo predstavila i branila Izvještaj o napretku, koji je usvojen i pozitivno ocijenjen.

– Stoga, BiH nije ni na kakvoj listi Moneyvala, ali je na sivoj listi FATF-a od juna prošle godine – napomenula je Mioč, dodajući da će BiH do kraja godine raditi na realizaciji preporuka FATF-ovog akcionog plana, što će uspješno i uraditi.

Također je dodala da je FATF nekoliko područja ocijenio problematičnim te da su BiH postavili uvjete, odnosno preporuke koje mora ispuniti.

Podsjetila je da je jedna od posljednjih preporuka bilo usvajanje UN-ove Konvencije 1373, što je Vijeće ministara BiH uspješno usvojilo krajem septembra. Međutim, dodala je da je jedna od ključnih stvari koja se mora uraditi novi kazneni zakon Republike Srpske, što treba biti završeno do kraja godine.