Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje za javnost

LDS: Za novu Gradsku deponiju otpada, bez politiziranja i uz mišljenje struke

Praksa dogovaranja bez učešća građana kada su u pitanju razvojni planovi i programi kapitalnih investicija će prestati nakon ovih izbora, kažu u LDS-u

Svjedoci smo besramnog i nelegitimnog upravljanja vođenja Grada Mostara i njegove okupacije, bez učešća njegovih građana i njihovih izabranih predstavnika u donošenju odluka, planova , programa i strategija u zadnjih dvanaest godina, kaže se u saopćenju LDS-a i dodaje:

– Kao građanin ovog Grada i s iskustvom koje sam stekao radeći u općinskoj administraciji te na projektima reforme lokalne samouprave ponukalo me je da se uključim u Lokalne izbore za Grad Mostar u 2020. godini, i time pomognem da naš Grad krene evropskim kolosijekom i da više ne bude „grad slučaj“, „podijeljeni grad“ i grad u kome su zamrli demokratski procesi.

Nanesena je ogromna šteta političkom, društvenom i ekonomskom razvoju Mostara, i mi nakon pobjede na izborima zajedno sa svojim partnerima želimo promijeniti i predstavljati sve građane u Gradskom vijeću odgovorno i transparentno uz saradnju sa svim onima koji žele dobro svim građanima, ali nećemo sarađivati s onima koji će se boriti samo za svoj vlastiti interes, kao ni s nacionalistima i šovinistima koji žele da podijele naš grad i koji bi željeli da grad bude ponovo okupiran. Otvorit ćemo raspravu o konačnom rješavanju statutarnog uređenja Grada Mostara bez dominacije bilo koga i na dobrobit svih njegovih građana.

Koncentracija naše politike biće usmjerena na niže organizacione jedinice lokalne samouprave, kako je to bilo u jednom periodu nakon zaustavljanja rata u Mostaru. Želimo se približiti problemima građana u svim lokalnim mjesnim zajednicama Grada Mostara i slijediti dobre prakse prema evropskim načelima.

Dat ćemo podršku evropskom putu Grada Mostara na uključivanju svih njegovih potencijala za učešće u programima i projektima koje finansira EU, a ekonomski razvoj Mostara bazirat ćemo na principima koje je razvila EU, kroz projekat Zelene agende, kako bi mjere zaštite životne sredine išle u susret ublažavanju klimatskih promjena.

Posebnu pažnju usmjeriti prema starijoj populaciji, s programima socijalne i zdravstvene zaštite bit će jedan od prioriteta na kojemu ćemo raditi. Tražit ćemo da zdravstveni sistem integrira i bude efikasan na dobrobit svih građana Grada Mostara.

Isto tako, zalagat ćemo se za integriran i neovisan komunalni sistem kakav je to u svim razvijenim zemljama Evrope. Za nas je prioritetno pitanje nove Gradske deponije otpada, bez politiziranja ovog pitanje gdje struka treba da kaže glavnu riječ i građani putem zakonskog načina izjašnjavanja – referenduma.

Zalagat ćemo se i za mlade kroz programe poticanja poduzetništva, kvalitetnog obrazovanja za potrebe tržišta rada i uspostave fonda za subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlade. Kao svjetska turistička atrakcija Mostar zavređuje daleko više pažnje od gradskih vlasti – poticat ćemo razvoj i subvencioniranje visokog turizma kao sljedeće faze razvoja ove grane.

Praksa dogovaranja bez učešća građana kada su u pitanju razvojni planovi i programi kapitalnih investicija će prestati nakon ovih izbora. Za kulturno i spomeničko naslijeđe koje ima naš Grad Mostar izdvajat će se sredstva na trajnoj osnovi. Svi ruševni objekti puni smeća će se staviti u funkciju građana.

Biti vijećnik je časna i odgovorna dužnost i zato imajte na umu da ću kao kandidat proevropske Liberalno demokratske stranke imati sluha za vaše potrebe i probleme koji nas svakodnevno tište.

Pozivam sugrađanke i sugrađane grada Mostar da izađu u što većem broju na ove lokalne izbore i glasaju za LDS kako bismo s novim demokratskim snagama riješili sve goruće probleme da Grad Mostar konačno krene na svoj evropski put.