Sarajevo

Mađarski ministar Sijarto uručio donaciju PCR testova za BiH

vakcine-madjarska

Sijarto je testove simbolično uručio ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i predstavnicima nadležnih zdravstvenih vlasti entiteta i Brčko distrikta

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto stigao je u posjetu Bosni i Hercegovini i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uručio donaciju mađarskog Nacionalnog generalnog direktorata za bolnice Bosni i Hercegovini, koja se sastoji od 40.032 komada PCR testova proizvođača Maccura vrijednosti 163.850.976 mađarskih forinti.

Sijarto je testove simbolično uručio ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i predstavnicima nadležnih zdravstvenih vlasti entiteta i Brčko distrikta.

Gudeljević je kazala da su posljednji dani BiH stavili pred dosad najveću kušnju. Navela je da broj zaraženih i oboljelih svakodnevno raste, da je nemir među žiteljima sve veći, bolnički kapaciteti prepuni, medicinski djelatnici preumorni, ali da borba s virusom mora biti nastavljena sa istom snagom kao da smo na početku.

– Današnja donacija prijateljske nam Mađarske i Nacionalnog generalnog direktorata za bolnice Mađarske više je nego dobrodošla upravo u ovim danima kada je potrebno pojačano testiranje stanovnika BiH – istakla je Gudeljević.

Uz zahvalnost ministru i narodu Mađarske, Gudeljević je izrazila nadu da ćemo uskoro svi zajedno dočekati bolje dane s mnogo manje zaraženih i oboljelih.

– Želim ohrabriti žitelje BiH da ne klonu duhom, te da se nadamo da će davno plaćena cjepiva preko Covax mahanizma uskoro stići u BiH – kazala je Gudeljević.

Što su vaši susjedi zdraviji, kako je kazao ministar Sijarto, to je i bolje i za vas.

– Zato nam je jasno da moramo pomoći kako god možemo. Uz osjećanje solidarnosti prema Bosni i Hercegovini ovo je bio najbrži način kako da pomognemo u zaštiti vaših građana. Nadamo se da će vam ova donacija PCR testova biti od velike koristi kako biste zaustavili širenje virusa. Znamo da je ovo trenutno najveći izazov i nadam se da će se, ne samo Mađarska nego i cijeli region, uskoro uspjeti izboriti sa pandemijom – izjavio je Sijarto.