Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aldijana Begović

Ponovo u funkciji Covid odjel u Kantonalnoj bolnici Goražde, nedostaje kadar

Aldijana_Begovic

Četiri ljekara i oko 15 medicinskih sestara Kantonalne bolnice trenutno ne rade, zbog Covida i drugih zdravstvenih razloga

Covid odjel u Kantonalnoj bolnici Goražde ponovo je u funkciji za smještaj pacijenata kojima je zbog koronavirusa potrebna hospitalizacija. Međutim, problem predstavlja nedostatak ljekara i medicinskog kadra zbog čega pacijente za sada neće smještati u vanbolnički izolatorij u Đačkom domu – ističu u Kantonalnoj bolnici.

Iz te ustanove i danas su upozorili da će u slučaju potrebe to biti moguće jedino formiranjem mješovitih timova bolnice i Doma zdravlja.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Aldijana Begović naglašava da je ponovno uspostavljanje Covid odjela bilo nužno zbog naglog povećanja broja zaraženih u BPK Goražde, ali i pogoršanja situacije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje su i iz tog kantona hospitalizirani pacijenti.

– Veliki problem s kojim se suočava ova ustanova je nedostatak kadra jer zaista nas nema dovoljno, posebno ljekara, i teško možemo organizovati rad naših službi i sada Covid odjeljenja. Praktično, isti nam ljudi moraju raditi na odjelima intenzivne njege nakon operacija, na internom odjelu, hirurgiji i Covid odjelu. To nas trenutno najviše brine i zbog toga bi, smatram, trebalo proglasiti vanrednu situaciju u zdravstvenim ustanovama – naglasila je dr. Begović.

Ističe da se iz tog razloga pacijente za sada neće smještati u vanbolnički izolatorij u Đačkom domu.

– Da bi proradio izolatorij u Đačkom domu kao Covid odjel to definitivno ne možemo sami iznijeti kao bolnica i tu trebaju biti mješoviti timovi bolnice i doma zdravlja. Za sada još ima mjesta na našem Covid odjelu, trenutno imamo pet pacijenata, u funkciji je 15 kreveta ali za nevolju možemo i više, jer smo u toku novembra i decembra imali i 23 pacijenta – istakla je Begović.

Naglasila je da četiri ljekara i oko 15 medicinskih sestara Kantonalne bolnice trenutno ne radi, zbog Covida i drugih zdravstvenih razloga.

– Niko nije na odmoru jer to ne možemo sebi priuštiti i pored ovih koji trenutno rade neki imaju teške bolesti i ne možemo ih angažovati u Covid odjel – kazala je ona.

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije na području tog kantona te zabrinjavajućeg stanja u zdravstvenom sektoru zbog porasta broja oboljelih ljekara i medicinskog osoblja, premijerka BPK Aida Obuća na sastanku sa predstavnicima zdravstvenih ustanova najavila je da će se tražiti pomoć od drugih kliničkih centara.

– Apelujemo na KCUS i ostale bolnice u Federaciji BiH i šire kako bismo prije svega obezbijedili specijalistu pulmologa i specijalistu anasteziologa, a putem Službi za zapošljavanje ćemo provjeriti da li ima na njihovim evidencijama kadrova koji su nam neophodni – istakla je premijerka BPK Goražde.