Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majka Mahira Rakovca: Fališ mi, sine, fališ kao zrak, kao voda, kao smisao

BiH

Šetnja za Mahira

Mirnom šetnjom za Mahira“ danas je u Sarajevu obilježeno 40 dana od tragične smrti Mahira Rakovca, čija je sudbina potresla veći dio bosanskohercegovačke javnosti. Njegov očuh Dubravko Lorenović je sa mirnog skupa poručio da je zahvaljujući iskustvu iz proteklih 40 dana još jednom shvatio da u BiH ima mnogo više dobrih nego loših ljudi.

Skup koji je za cilj imao da osvježi sjećanje na Mahira okupio je oko 2.000 građana iz Sarajeva, ali i iz drugih bh. gradova. Dostojanstvenom šetnjom od Trga djece Sarajeva do Trga Bosne i Hercegovine učesnici su poslali poruku da se pod hitno mora učiniti sve kako bi se zaustavilo vršnjačko nasilje, te da se slučajevi poput Mahirovog nikada više ne smiju ponoviti.

„Ono što znamo je da Tužilaštvo sa sto posto svojih kapaciteta radi na rasvjetljavanju Mahirovog slučaja. I to je ono što je važno. Zbog toga vjerujemo Tužilaštvu i MUP-u Kantona Sarajevo. Međutim, bojim se zbog postojeće legislative da ni Tužilaštvu ni policiji ne daje potpuno otvorene ruke. Mogu izraziti i uvjerenje i nadu da zločin počinjen nad Mahirom i njegovim najboljim drugom, koji je danas u sigurnim rukama, neće proći nekažnjeno. Radi se o tome što je nekažnjen zločin najteži zločin i on je nagrađen“, kazao je Lovrenović.

On se obratio učesnicima na početku mirne šetnje Sarajevom, rekavši i kako će tragična Mahirova smrt, između ostalog, “pokazati imamo li mi Bosanci i Hercegovci još imalo ponosa, i jesmo li se mi naviknuli na zlo”.

„Nakon priče koju sam čuo od dječaka, nisam mogao šutjeti, morao sam govoriti. Opredijelio sam se za istinu i pravdu. Hvala svima na bezbrojnim pozivima, SMS-ovima, mailovima. Tvrdim, u ovoj zemlji još uvijek ima daleko više dobrih ljudi. To je pokazao naš slučaj sa Mahirom. Isto je tako u Internacionalnoj školi. Grupica od desetak dječaka i djevojčica, koji su naveli Mahira na samoubistvo, je daleko manje od 99 posto učenika te iste škole. Samo se pitam, zašto njihovi roditelji, te djece koja su dobra, šute“, kazao je Lovrenović.

Nakon što je kolona u miru i tišini stigla na trg ispred zgrade institucija BiH, tamo ih je simbolično dočekala prazna đačka klupa i stolica. Okupljenima su se na ovom mjestu vrlo emotivnim govorima obratili Amina Rahić, Mahirova drugarica iz Osnovne škole „Aleksa Šantić“, zatim njegova majka Alisa Mahmutović i Azra Mujkić, majka 11-godišnjeg Haruna koji je tragično stradao u zeničkoj osnovnoj školi prije 16 mjeseci.

Njihove riječi posvećene nesretno preminulim dječacima izmamile su suze i uzdahe pristunih.

VEZANI TEKST: “Šetnja za Mahira”: Građani BiH traže da se zaustavi vršnjačko nasilje (FOTO)

„Kada ga toliko poželim da me utroba zaboli, onda mi ovih 40 dana bude kao 40 godina. Fališ mi, sine, fališ kao zrak, kao voda, kao smisao. Zato, hvala vam svima što ste tu da s vama ovo podijelim, ovu patnju koja pritišče i slama. Hvala vam što niste savili kičmu, nego ste ustali zajedno s nama da tražimo istinu o Mahirovoj smrti i pravdu koja bi iz te istine morala slijediti. Time podstičemo druge da ustanu, da se ne boje i da se usprotive svakom nasilju, jer se nasilnici hrane našim strahom“, rekla je kroz suze Mahirova majka Alisa.

Cilj danas održane šetnje bio je sjećanje na Mahira i sve druge žrtve vršnjačkog nasilja, ali i pokušaj da se pokaže nadležnima da se neće odustati od potrage za istinom, kao i da će se istrajati u borbi da krivci, ko god da su oni, na pravi način odgovaraju za ono što su učinili ili što su propustili da učine, poručili su organizatori mirne građanske šetnje.

Mahir Rakovac je 14. decembra 2015. godine u sarajevskom naselju Dobrinja izvršio samoubistvo skočivši sa stubišnog prozora sa osmog sprata stambene zgrade. Poslije tog nemilog događaja, njegova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović u javnosti su iznijeli optužbe prema kojima je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja, te da su njegovi profesori u Međunarodnoj osnovnoj školi na Ilidži znali za to, ali da nisu reagovali.

Iz pomenute škole negirali su navode roditelja, a u sve se uključilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo koje je otvorilo istragu o smrti Mahira Rakovca, koja još uvijek traje.

Osnovana je i facebook grupa „Pravda za Mahira“ koja je organizovala današnju „Mirnu šetnju za Mahira“.