“Šetnja za Mahira”: Građani BiH traže da se zaustavi vršnjačko nasilje

BiH

mahmutovic majka mahira rakovca
Foto;: I. Kralj

Više stotina građana Sarajeva učestvovalo je danas u “Šetnji za Mahira”, tražeći da budu rasvijetljene okolnosti samoubistva 14-godišnjeg dječaka Mahira Rakovca.

Građani su prošetali, noseći transparent na kojem je pisalo “Stop vršnjačkom nasilju”, od Trga djece Sarajeva do zgrade institucija BiH.

Skupu su prisustvovali majka i očuh preminulog dječaka Alisa Mahmutović i Dubravko Lovrenović, kao i Azra Mujkić, majka 11-godišnjeg dječaka Haruna, koji je septembra prošle godine ubijen u školi “Musa Ćazim Ćatić” u Zenici.

“Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) sa svim mogućim kapacitetima rade na istrazi, i to je ono što je važno. Mi vjerujemo nadležnim institucijama, ali bojimo se da zakonska legislativa ni Tužilaštvu ni policiji ne daje potpuno odriješene ruke. Daje im dovoljno šanse i prostora, to je naše uvjerenje. Nadamo se da zločin počinjen nad Mahirom i njegovim najboljim drugom neće proći nekažnjeno”, kazao je Lovrenović.

Dodao kako je nekažnjen zločin ujedno i najteži zločin.

“Zbog naše djece moramo se boriti. Ovaj slučaj zadire u najosjetljivija pitanja današnje BiH i zbog toga će ovaj slučaj pokazati imamo li mi Bosanci i Hercegovci imalo ponosa. To će pokazati jesmo li se navikli na zlo i je li to normalna pojava”, napomenuo je Lovrenović.

Kazao je da su se prije sedam dana u medijima pojavile “gnusne laži” o slučaju Mahira, koje je demantovao.

Protestna šetnja za Mahira održana je danas i u Goraždu.

Šetnja u Goraždu

Šetnja u Goraždu

Inicijativa o mirnoj protestnoj šetnji u Goraždu potekla je od Vijeća roditelja Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“, a podržao je veliki broj građana.

„Ovo je gnusan događaj koji se dogodio u našoj državi i tu smo danas da se sjetimo i Mahira, i Amara, i Denisa, i Haruna, i Stanka, i svih onih koji su žrtve vršnjačkog nasilja. Poruka mirnog protesta, kako ovdje tako i u ostalim gradovima, trebala bi biti jedinstvena: da se konačno počnemo baviti uzrokom vršnjačkog nasilja, da ga pokušamo spriječiti i da ne pričamo više nikada o žrtvama ovog tipa“, riječi su Selme Verem, učesnice protestne šetnje.

Više od dvije stotine građana Zenice danas je mirnom šetnjom podsjetilo na tragičnu smrt dječaka Mahira Rakovca, ali i na sve žrtve vršnjačkog nasilja.

Učesnici šetnje „Pravda za Mahira“ prošetali su glavnim gradskim ulicama Zenice, od Trga Alije Izetbegovića do Školske ulice, gdje se nalazi OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, u kojoj je 2014. godine tragično stradao 11-godišnji Harun Mujkić, a za čiju smrt još niko nije odgovarao.

Adisa Đulan pokrenula je ovu građansku akciju u Zenici. Kazala je kako je to bila njena dužnost i dodala kako smatra da treba prestati sa šutnjom.

„Na ideju o šetnji za Mahira sam došla s obzirom na to da sam bila član grupe ‘Pravda za Mahira’ od samog početka, a potaknuta od strane 16-godišnje djevojke Ene Čaušević. Bile smo razočarane s obzirom na to da šetnja nije bila organizovana ni najavljena u Zenici“, izjavila je Đulan.