BiH

okupile se u tuzli

Majke Srebrenice ne odustaju od traganja za istinom i pravdom

11/05/2020

Majke i žene Srebrenice još uvijek ne znaju koliko će nevinih žrtava genocida svoj konačan smiraj pronaći u potočarskoj dolini bijelih nišana 11. jula ove godine

Nakon što su prošlog 11. u mjesecu prvi put odustale od svog mirnog okupljanja zbog epidemije koronavirusa, majke i žene Srebrenice danas su ponovo izašle na tuzlanski Trg žrtava genocida u Srebrenici kako bi domaću i svjetsku javnost podsjetile na genocid koji su u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 11. jula 1995. godine počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS.

Broj okupljenih majki i žena Srebrenice je bio manji iz mjera predostrožnosti.

„U aprilu nismo održale proteste jer smo poštovale mjere. Nismo željele rizikovati živote ni jedne majke. Na današnje okupljanje došlo je nekoliko majki i naših dugogodišnjih prijateljica iz Tuzle. Ovim okupljanjem šaljemo poruku da ne odustajemo od traganja za istinom i pravdom. Ne odustajemo od protesta i pronalaska svih nevinih žrtava“, kazala je Nura Begović, članica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Majke i žene Srebrenice još uvijek ne znaju koliko će nevinih žrtava genocida svoj konačan smiraj pronaći u potočarskoj dolini bijelih nišana 11. jula ove godine.

„Svaka od nas će na svoj način obilježiti 11. juli. Genocid koji je počinjen nikada nećemo zaboraviti. Kada ne bude nas, o genocidu će pričati preživjeli, njihova djeca, unuci… Nema te politike, a ni političara koji može izbrisati istinu o Srebrenici i genocid koji je počinjen nad Bošnjacima. Neće se moći izbrisati ni imena počinitelja“, kazala je Begović.

Majke i žene Srebrenice razvile su tkanine sa izvezenim imenima žrtava genocida, a nakon proučene Fatihe napustile su Trg žrtava genocida.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.