BiH

uspjeh današnjih protesta

Mašine vraćene s Neretvice, izvođač radova poručio da će se obratiti sudu

14/06/2021

Na rijeci Neretvici planirana je izgradnja čak 15 postrojenja, čemu se odavno protivi lokalno stanovništvo

Kamioni i mašine građevinskih preduzeća GPI iz Konjica i Amitea iz Mostara koji su bili krenuli ka Buturović Polju s namjerom da danas započnu radove na izgradnji malih hidroelektrana na rijeci Neretvici zaustavljeni su od strane više stotina mještana ovog kraja.

Kamioni su vraćeni nazad, a Džemal Novalić, ispred izvođača radova GPI Konjic, je poručio da će svoje pravo tražiti na sudu.

– Mi ćemo svoje pravo tražiti sudskim putem, kamioni će se povući i na ovakav način više nećemo izlaziti na teren, rekao je Novalić, prenosi N1.

Oni su ranije najavili blokadu saobraćaja na ovom lokalitetu, odlučni kako kažu, da svojim životima spriječe početak gradnje mini hidroeletkrana. Atmosfera među mještanima je odlična, napetosti nema, a jedna za drugom čuju se pjesme i zvuci harmonike. Sa građanima su danas i članovi popularnog bh. benda “Dubioza kolektiv“, koji su dodatno popravili raspoloženje.

Na rijeci Neretvici planirana je izgradnja čak 15 postrojenja, čemu se odavno protivi lokalno stanovništvo.

Građani koji se bore za očuvanje prirodnih ljepota ovog kraja osnovali su Udruženje “Pusti me da tečem”, koje je preraslo u pokret koji brani Neretvicu sa više od pet hiljada pratilaca i oko 700 članova. Oni danas u Goranskom Polju koje vodi ka Bututović Polju čekaju investitore u namjeri da spriječe mašine da uđu u korito rijeke.

“Povod za današnje okupljanje je činjenica da je Elektroprivreda BiH poslala zahtjev Općini Konjic, odnosno mjesnim zajednicama Jesenik i Buturović Polje, za ulazak mašina u korito rijeke. Na taj, ali i na svaki sličan budući zahtjev ćemo odgovoriti kao danas. U korito Neretvice ne može ući nijedna mašina jer ćemo Neretvicu braniti svojim životima“, poručio je Safet Sarajlić iz Udruženja “Pusti me da tečem“.

Aktiviste udruženja danas su podržali članovi i mnogih drugih udruženja širom Bosne i Hercegovine. Lejla Kustrurica, direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene kazala nam je da je odlučnost ljudi iz ovog kraja najveći vjetar u leđa svima koji brane i žele braniti Neretvicu.

“Ne samo Neretvicu, već i svaku drugu rijeku u Bosni i Hercegovini. Apel i sa ovog mjesta Domu naroda da što hitnije u dnevni red stavi Zakon o električnoj energiji jer je njime predviđeno ukidanje gradnje ovakvih objekata. Mi se borimo, dakle, za svaku rijeku. Kroz javnost nastojimo ljudima reći koliko je sve ovo štetno i koliko malo energije donose takvi objekti. Prošle godine su proizveli 2,2 posto ukupne energije, a ima ih 109. Njihov negativan uticaj na okoliš je veliki“, poručila je Kusturica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.