Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Radit ćemo sedam dana po 24 sata, niko se neće izvući

BiH

mektic press3

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je danas Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu u slučaju “Bobar banka” kojom je obuhvaćeno 16 osoba, izjavio je danas ministrar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Danas je otišla optužnica u slučaju ‘Bobar banka’ iz Tužilaštva BiH prema Sudu BiH na potvrđivanje. U toj optužnici obuhvaćeno je 16 lica. Prvoprijavljena je direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac. Drugoprijavljena Snežana Vujnić, direktorica Investiciono-razvojne banke RS, i još 14 osoba zbog teškog koruptivnog, organizovanog kriminala u kojem je za BiH počinjena materijalna šteta u iznosu od preko 120 miliona KM”, poručio je Mektić i dodao:

“Radimo protiv interesa lopova, pljačkaša, kriminalaca i nisam htio ranije da komentarišem izjave Slavice Injac koja je kazala da ja previše gledam američke filmove i imam bujnu maštu. Želim da joj poručim da se nadam da ću nakon ove sudske rasprave gledati dokumentarne filmove. Poručujem građanima i medijima da nas podrže u procesu. Ovdje su ogromne političke opstrukcije da se ništa ne uradi, da se sve sakrije i za kriminal koji je rezultat pljačke naših građana da nam dnevno kolone mladih ljude odlaze iz BiH, da nam zaduženost raste – i zato želim da poručim da radim u interesu svih građana i u interesu mladih generacija kojima tek budućnost dolazi”

Rekao je da je još uvijek stava da je glavni tužilac Goran Salihović “ozbiljno remetio i uticao na krupne koruptivne afere”.

“Poslije njegove suspenzije smo uložili jako puno napora da pokrenemo neke procese i da u krivično-procesnom smislu finaliziramo neke krupne afere o kojima smo jako puno govorili”, rekao je Mektić.

Mektić se danas sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Vlahom Orepićem  s kojim je razgovaro o aktuelnim pitanjima sigurnosti i prelaska granice, sigurnosnim izazovima i unapređenju saradnje.

Mektić je izrazio zadovoljstvo zbog današnje posjete delegacije iz Hrvatske Bosni i Hercegovini navodeći da su takvi susreti preduslov za pokretanje novih odnosa između dviju država, posebno u sigurnosnom sektoru.

Naglasio je da sigurnost u BiH, osim unutrašnjih stvari, zavisi i od saradnje sa susjednim državama.

– Vrlo lako može biti destabilizirana političko-sigurnosna situacija ako dođe nezgodan gest iz Hrvatske ili Srbije. Poslije toga se mi dugo bavimo sami sobom – rekao je Mektić.

Dodao je da je s Orepićem tokom susreta, sinoć i danas, razgovarao i o sigurnosnim izazovima kao što je izbjeglička kriza koja je zadesila Hrvatsku te o zajedničkom rješavanju takvih situacija.

Također, predložena je saradnja i na nivou Zagreba, Beograda i Sarajeva po pitanju sigurnosti u tri države.

Osim toga, rekao je Mektić novinarima nakon današnjeg sastanka s Orepićem, akcent je stavljen i na zaštitu granica u cilju sprječavanja organiziranog kriminala.

– Moramo maksimalnim angažmanom sigurnosnih agencija presjecati kriminalne kanale i otklanjati tu vrstu problema – kazao je Mektić.

Dodao je da od Hrvatske očekuje da nastavi podržavati BiH na putu ka EU.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske naglasio je da voli BiH te da je zbog toga došao u Sarajevo gdje je s Mektićem razgovarao o sigurnosti kao životnom obliku saradnje.

– Sigurnost je potrebna svima i potencijal je za rješavanje životnih pitanja – istakao je Orepić.

Akcent je stavio na saradnju u tri segmenta: organizirani kriminal, migrantska ruta i zaštita granica.

Poručio je da o miru nije dovoljno govoriti nego da je u njega potrebno i vjerovati, ali i raditi u interesu mira.

Mektić i Orepić razgovrali su i o terorizmu kao globalnom problemu te naglasili potrebu za saradnjom i na rješavanju tog problema.