Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDS-PDP protiv blokada

Mektićev prijedlog zakona o VSTV-u možda i prođe, ali će pasti Domu naroda

parlament bih glavaš kukuć kuko

Za hitni postupak su glasala 23 zastupnika, protiv je bilo 14, a jedan je bio suzdržan. Zastupnici SDS-a i PDP-a podržali su prijedlog Mektića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) odlučio je danas da se zahtjev poslanika Dragana Mektića – Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu – razmatra po hitnom postupku.

Za hitni postupak su glasala 23 zastupnika, protiv je bilo 14, a jedan je bio suzdržan. Zastupnici SDS-a i PDP-a podržali su prijedlog Mektića.

Ukoliko ovakvo glasanje ostane i na kraju sjdnice kada će se glasati i o samom zakonu ovaj prijedlog bit će usvojen, ali je evidentno da će pasti na Domu naroda PSBiH gdje u Klubu Srba sjedi pet SNSD-ovaca i u Klubu Hrvata četiri iz HDZ-a.

“Milan Tegeltija zastupa VSTV, i nažalost u posljednjem periodu imao je značajnih afera. Nakon što predsjednik VSTV-a nije pokazao visok stepen moralnosti i odgovornosti očekivali smo da VSTV pokrene smjenu VSTV-a. Ni to nije urađeno. Nakon što nismo usvojili izvještaje o VSTV-u, inicijativa kolege Mektića je došla u prvo vrijeme, moramo povući određene poteze”, kazao je zastupnik SDA Adil Osmanović.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać podsjetila je da je prije osam godina, na inicijativu tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske, BiH pristupila strukturalnom dijalogu u oblasti pravosuđa u dijalogu sa EU.

Predsjedavajući Srpskog kluba poslanika Nenad Stevandić upozorio je da bi usvajanje predloženog zakona, odnosno prestanak mandata članovima VSTS-a, uveo BiH u potpunu pravnu nesigurnost ili anarhiju.

“Nije lako imenovati nove članove”, konstatovao je Stevandić. Ocijenivši da je riječ o ličnom motivu i revolucionarnoj pravdi, Stevandić je rekao da to može dovesti do još veće nepravde.
No, ukoliko ovaj zakon prođe jasno je da SDS i PDP neće poštovati odluku NSRS da ne odlučuju u državnim institucijama dok ne odu stranci iz Ustavnog suda BiH.

Alma Čolo iz SDA istakla je da je za nju svako otvaranje priče o pravosudnom sistemu u Parlamentu hitno, upozorivši da predstavnici najviših pravosudnih institucija u BiH ignorišu Parlamentarnu skupštinu i nikome ne polažu račun za svoju kadrovsku politiku i rad.

Predloženim zakonom predviđa se da mandat aktuelnim članovima VSTV-a BiH prestane s 15. junom, a da najkasnije do 8. juna pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTV-a provedu postupak izbora novih članova VSTV-a BiH.

Srpski zastupnici protiv novca za bolnice RS-a, Mektićev zahtjev na razmatranju po hitnom postupku