Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mijović: Merkelova (ne)priča uprazno

angela merkel

Poučeni ratnim užasima i činjenicom da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije umnogome dirigovani izvana, čak i uz direktno vojno učešće pojedinih geografski znatno udaljenih zemalja, ni nakon Daytona građani BiH nisu mirno spavali. Nekoliko godina smo se budili na svaki jači šum, pogotovo na zloguke najave, prognoze i “analitička” upozorenja da novi rat samo što nije počeo, piše Vlastimir Mijović na svom blogu.

S vremenom, kako se pokazivalo da zloslutnici samo izmišljaju, maštaju, unose nered ili podižu svoje tiraže ili televizijsku gledanost, strah i oprez znatno su popustili, iako nam je u malom mozgu uvijek bila prisutna pouka da se ono što se jednom desilo može i ponoviti.

Bilo je nekoliko situacija u kojim se ta nelagoda iz malog selila u veliki mozak i psihu. No, srce i živci danas su zatitrali brže i nervoznije. Ako razni instituti, samozvani eksperti i geopolitički analitičari, medijski i politički prevaranti znaju da love u mutnom, da se hrane tuđim strahom, tako nešto nipošto se ne može reći za njemačku kancelarku Angelu Merkel. A danas se našim informativnim prostorom munjevitom brzinom proširila njena prognoza da bi vjetrovi rata na Balkanu ponovo mogli da zapušu.

Javnost se u BiH vidno uznemirila. Ne sjećam se kad me za tako kratko vrijeme, za svega nekoliko sati, toliko ljudi kontaktiralo sa samo jednim pitanjem: Može li kod nas planuti novi rat?

Priznajem, i meni se krv načas sledila krv u žilama kad sam pročitao da ugledni njemački list Bild piše kako je “Angela Merkel upozorila na moguće vojne sukobe na Balkanu ako Njemačka zatvori svoju granicu s Austrijom za izbjeglice”. Kao dodatni generator neke nove balkanske zavade ona je, kao primjer, navela podizanje ograde na granici između Mađarske i Srbije, zbog čega su izbjeglice krenule novom rutom preko Hrvatske i Slovenije. Zbog toga su, kako Bild prenosi mišljenje njemačke kancelarke, tenzije među zemljama na Balkanu porasle.

Da se ove riječi shvate dodatno ozbiljno javnost je upoznata sa informacijom da su prve izbjeglice sa Istoka već uočene kako na Zapad pokušavaju da stignu preko Bosne i Hercegovine. Nakon što je prošle sedmice granicu između BiH i Hrvatske “probio” jedan 35-godišnji državljanin Sirije, u nedjelju su nedaleko od te lokacije uhapšena četvorica Kurda. Svi su tvrdili da imaju tursko državljanstv, mladići u dobi od 26 do 33 godine. Istovremeno je stigla i vijest da se, iz pravca Bihaća, u Hrvatsku nastoji “ubaciti” grupa od 15 novih izbjeglica.

Ovim slučajevima BiH je, nešto kasnije nego što se mislilo, definitivno upisana na mapu kretanja izbjegličke mase iz Sirije, Iraka, Afganistana, Turske… Procjenjuje se da bi ove iznimke uskoro mogle da se pretvore u pravilo i da se uspostavi, preko naše zemlje, nova ruta njihovog kretanja ka Njemačkoj ili nekim drugim, razvijenim evropskim zemljama, u kojim oni traže egzistencijalno utočište.

No, nije mi jasno zašto zbog ovoga mora doći do ratnih sukoba na Balkanu, u koji i mi treba da budemo uvučeni?

Imam o tome neke pretpostavke, ali ne želim javno da nagađam. Općenito je čitava ova izbjeglička kriza jako maglovita i zagonetna, od mogućnosti da je sračunato pokrenuta kako bi se destabilizirala EU, a posebno Njemačku, sve do toga da je Balkan mjesto na kojem je planirano da se “zaglavi” na stotine hiljada tih ljudi. A kad se zbog njih prepiru članovi jedne jake porodice, kakva je Evropska unija, svađa i još nešto mnogo opasnije kudikamo su izgledniji ovdje gdje se prije dvije decenije ratovalo i gdje mir i dobrosusjedstvo još nisu ni izbliza učvršćeni.

Uostalom, prepirke između službenog Zagreba i Beograda, oko prebacivanja izbjeglica iz Srbije u Hrvatsku, imale su i dramatičnih tonova. Pljuštale su međudobne optužbe, pa i prijetnje. Hrvatski zvaničnici počeli su svojoj javnosti da utješiteljski mašu snagama moćnog NATO saveza, kojem pripada Hrvatska, dok je Vučić upravo u tim momentima otišao u Moskvu na pompezni dogovor sa Putinom oko dodatnog naoružavanja Srbije ruskim oružjem.

To što vidimo, nije nimalo umirujuće. Ono što ne vidimo, a što možda zna Angela Merkel, ne može a da nas ne čini nervoznim. Jer, sve da zaoštravanje krene na relaciji Beograd – Zagreb, nije to nikakva utjeha. Kad su Srbija i Hrvatska u konfliktu, i BiH u njega neminovno zapada. I to, kako smo navikli – da plati najskuplji ceh!