Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo prosvjete RS: Nije prisutna diskriminacija Bošnjaka

vlada rs zgrada (2)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) smatra „neprimjerenim i netačnim“ tvrdnje potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića da učenici bošnjačke nacionalnosti nemaju jednake mogućnosti u obrazovnom sistemu tog bh.entiteta.

-Nije istina da je u obrazovnom procesu u RS-u prisutna diskriminacija i segregacija. Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav RS-a i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje nijednom narodu pravo na jezik – tvrdi se u saopćenju iz tog resora entitetske vlade.

Navode da „oštro osuđuje izjave potpredsjednika Salkića kojima prijeti tužbama direktorima škola u RS-u samo zato što rade u skladu s Ustavom RS-a, zakonima i Nastavnim planom i programom RS-a“.

Ustavni sud BiH, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. Stav 1. Ustava RS-a u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda, utvrdio da je, kako tvrde, „ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH, pa je nejasno kakvim kaznama prijeti potpredsjednik Salkić zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH“.

Podsjećaju Salkića da se u RS-u u 21 školi izučava nacionalna grupa predmeta po nekom od nastavnih planova i programa iz Federacije BiH i koriste udžbenici prema tom nastavnom planu i programu, koje za učenike prvog i drugog razreda finansira Vlada RS-a.

Nacionalnu grupu predmeta u školskoj 2015./16. godini izučavalo je 2.437 učenika bošnjačke nacionalnosti, a islamsku vjeronauku 5.877 učenika.

U saopćenju, između ostalog, tvrde da se u Federaciji BiH izučavanje nacionalne grupe predmeta za djecu srpske nacionalnosti realizuje  samo u Grahovu i djelimično u Drvaru te na svojevrstan način u Petrovcu, gdje svi učenici zajedno slušaju nastavu a na kraju školske godine im se u knjižice upisuje jezik prema želji.

Dodaju da Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nije ni na koji način isključilo nesrpsku djecu iz obrazovnog sistema, naprotiv, Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i podzakonskim aktima u ovoj oblasti omogućena su jednaka prava na obrazovanje svoj djeci u RS-u.

Učenici bošnjačke nacionalnosti u osnovnoj školi u Janji kod Bijeljine odbili su da preuzmu đačke knjižice, jer im je u rubrici jezika koji su izučavali upisano „bošnjački“, umjesto bosanski.

Roditelji ovih đaka, koji su završili nastavu od prvog do petog razreda,  upozorili su da se upotrebom naziva bošnjački jezik umanjuje njihovo pravo na jezik i da ne žele školska dokumenta ukoliko nije naveden bosanski jezik.