međunarodni dan

Mreža za izgradnju mira: Antifašistička borba je borba svih nas

visaul 9 novembar (1)

Mreža za izgradnju mira podsjeća vladajuće strukture da moraju opravdati povjerenje koje su im građani_ke ukazali_e na izborima, a to će se desiti kada počnu voditi politiku koja ne vodi u dalje podjele, nego je usmjerena na potrebe društva koje predstavlja, potrebe svakog pojedinca i svake pojedinke

Mreža za igradnju mira povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma podsjeća da se protiv svakog oblika fašizma treba boriti svaki dan.

Generalna skupština UN-a je na zasjedanju od 01. novembra 2005. godine donijela zvaničnu Rezoluciju o obilježavanju 9. novembra kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Rezolucija apeluje na sve članice UN-a da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o historiji Holokausta, kako bi se iskazala odlučnost u borbi protiv sprječavanja genocida i svih oblika antisemitizma, rasizma i ksenofobije u budućnosti.

“Mreža za izgradnju mira svakodnevno podsjeća građane i građanke Bosne i Hercegovine na antifašističko nasiljeđe i antifašističku borbu, koja još uvijek traje. Ohrabruje i daje podršku građanima i građankama da istraju u borbi protiv svake vrste fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela. Protiv fašizma se borimo svaki dan u godini, a ne samo 9. novembra“, rekla je Dženana Dedić, članica Upravnog odbora Mreže za izgradnju mira.

Uprkos predanom i dugogodišnjem radu na izgradnji mira, BiH je nažalost još uvijek društvo u kome svakodnevnicu oblikuje etno-nacionalna politika, fašistička obilježja i murali ratnim zločincima su vidljivi i istaknuti na ulicama, zločinima iz mržnje skrnave se vjerski objekti, a ranjivim grupama se obraća govorom mržnje. U BiH još uvijek postoje dvije škole pod istim krovom, a cjelokupno društvo se dijeli na trećine i ostale. U BiH je mržnja prema “drugom i drugačijem” još uvijek živa i održavana od strane sistema, a širenje vjerske i nacionalne mržnje i netrepeljivosti te korištenje ratnohuškačke retorike građane i građanke BiH drži u konstantnom strahu.

Nataša Maksimović, predsjednica Mreže za izgradnju mira podsjeća na individualnu odgovornost i snagu koju nosi svaka osoba: „Promjena uvijek dolazi iznutra, od nas samih, svi smo mi individualno odgovorni kako prema sebi, tako i prema drugima. Svako od nas može svojim primjerom pokazati da možemo bolje, svako od nas može i treba da koristi postojeće mehnizme, reaguje na bilo koji oblik fašizma koji uoči, to je naša zadaća i odgovornost. Mreža za izgradnju mira je tu da pokaže svojim primjerom i svojim djelovanjem, ali i da onima koji čine ove napore pruži pomoć i podršku, ukoliko je to potrebno, jer je borba protiv fašizma borba svih nas.“

Mreža za izgradnju mira podsjeća vladajuće strukture da moraju opravdati povjerenje koje su im građani_ke ukazali_e na izborima, a to će se desiti kada počnu voditi politiku koja ne vodi u dalje podjele, nego je usmjerena na potrebe društva koje predstavlja, potrebe svakog pojedinca i svake pojedinke. Mreža za izgradnju mira će, kao i do sada, tako i u budućnosti nastaviti ulagati napore da se bosanskohercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, ponovnom uspostavljanju povjerenja i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste fašizma i antisemitizma.