Ambasador SAD-a

Murphy: Jaka demokratija mora imati sistem kontrola i nadzora

michael-murphy

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy kazao je tokom diskusije na konferenciji da je Izvještaj Istražne komisije pokazao da je bh. pravosuđe u stanju haosa i da su korumpirani političari narušili nezavisnost pravosuđa

Ambasador SAD-a u BiH je kazao da je Izvještaj Istražne komisije pokazao da je bh. pravosuđe u stanju haosa i da su korumpirani političari narušili nezavisnost pravosuđa.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Konferencija pod nazivom “Anti-korupcija kao sigurnosna strategija: kako reforma pravosuđa može pomoći političkoj stabilizaciji BiH” i promocija Izvještaja Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS)BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama održana je danas u zgradi PSBiH u Sarajevu.

Ovaj skup, održan u organizaciji Evropskog vijeća za vanjske odnose (European Council on Foreign Relations – ECFR), u saradnji sa Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH okupio je veliki broj učesnika među kojima je osim domaćih zvaničnika bio i značajan broj predstavnika međunarodnih institucija i diplomatskog kora u BiH.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy kazao je tokom diskusije na konferenciji da je Izvještaj Istražne komisije pokazao da je bh. pravosuđe u stanju haosa i da su korumpirani političari narušili nezavisnost pravosuđa.

– Ovo je nešto što ukazuje na degradaciju pravosuđa i korumpiranost političkih lidera. Ovaj izvještaj odaje sliku stanja pravosuđa koje je u rasulu. Interesantno je da većina svjedoka Komisije dolazi upravo iz pravosuđa ali je šokantno čitati njihovu procjenu situacije u toj oblasti. Stanje je alarmantno, katastrofalno, pravosuđe je dotaklo dno…, to su dijelovi iz izvještaja. Ured disciplinskog tužioca mora biti nezavisan, trenutno to nije i ne može funkcionisati kako bi trebao. Jasno je iz izvještaja koliko je uplitanje u te procese. Mora se pokazati više hrabrosti, pokretati disciplinske postupke, otpuštati. Kako se ti ljudi biraju? U pravosuđu morate imati ljude s integritetom. Takvih ima, ali oni moraju djelovati u skladu sa svojim integritetom. Jedina stvar koju imate i koju vam ne mogu uzeti je integritet, sve drugo je izvan kontrole. To jeste teško, puno je i prijetnji. Ali, ako želite promjene, morate ustati i tako u konačnici možete nadjačati one korumpirane. Mi možemo biti uz vas. U interesu nam je da ovdje vidimo napredak. Ne želimo nikakve parainstitucije koje će razrušiti državu. Izvještaj privremene Istražne komisije Predstavničkog doma BiH baca svjetlo na rastuću korupciju i političko zarobljavanje pravosudnog sistema u BiH. Ponosni smo što podržavamo Komisiju i njene prijedloge za prijeko potrebnu reformu pravosudnih institucija. Jaka demokratija mora imati sistem kontrola i nadzora – istakao je između ostalog ambasador Murphy naglasivši da je osim u pravosuđe parlamentarni nadzor potrebno uvesti i u ostale oblasti BiH.

Ambasador Murphy je ocijenio i da se stranke u vlasti trebaju podsjetiti zašto su u vlasti.

– Znate li ko je zaboravio BiH? Zaboravile su je stranke koje vode vlast. Oni kontroliraju Vijeće ministara BiH, Parlamentarnu skupštinu i mogli su donijeti zakone koji se odnose na 14 prioriteta koje je potrebno ispuniti da bi BiH dobila kandidatski status za člasntvo u EU. I mogli su riješiti problem, ali oni to ne rade – zaključio je ambasador Murphy.