BiH

sarajevo

Murtezić imenovan za direktora CEST FBiH, VSTV traži ispitivanje odgovornosti članova Upravnog odbora

15/12/2021

Jadranka Stanišić se osvrnula na cjelokupnu situaciju vezanu za izbor direktora CEST-a FBiH navodeći kako je Murtezić potpisivao odluke ovog tijela bez da je bio imenovan

Upravni odbor Centra za edukaciju sudija i tužilaca (CEST) Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je Arbena Murtezića za direktora ove institucije, nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) povuklo saglasnost za njegovo imenovanje. Zbog cjelokupne situacije imenovanja direktora rečeno je da vrlo vjerovatno postoje elementi krivične odgovornosti.

Upravni odbor je dostavio odluku i obavještenje o imenovanju direktora prema kojem je Murtezić imenovan retroaktivno od 14. decembra 2020. godine, naveli su iz Stalne komisije za edukaciju i sudsku dokumentaciju.

Davor Martinović, član Vijeća, je kazao kako se prema dostavljenoj dokumentaciji vidi da je Murtezić imenovan 19. novembra ove godine, ali da mu se u mandat računa period od 14. decembra prošle godine.

“Po meni ovo nije retroaktivno”, kazao je Martinović dodajući kako će Murtezić sada biti tri umjesto četiri godine u mandatu.

Jadranka Stanišić se osvrnula na cjelokupnu situaciju vezanu za izbor direktora CEST-a FBiH navodeći kako je Murtezić potpisivao odluke ovog tijela bez da je bio imenovan.

Zbog toga je, kako je kazala, VSTV tražio dokumentaciju koja se tiče Upravnog rada CEST-a, te povukao saglasnost na izbor direktora Arbena Murtezića.

“Obzirom na sve probleme donijeli smo zaključak gdje smo rekli da tražimo od CEST-a FBiH da odmah riješe status odgovorne osobe i rekli da se podrazumijeva da ide novi konkurs jer nema saglasnosti”, kazala je Stanišić navodeći kako je ovom odlukom o izboru direktora potvrđeno da u ranijem periodu nije bilo odluke o izboru direktora, a on se ipak potpisivao kao direktor.

“Mislim da sam bila u pravu da treba ispitati odgovornost Upravnog odbora CEST-a i odluku o imenovanju direktora. Ova odluka nema saglasnost VSTV-a koja je obavezna”, zaključila je Stanišić.

Saglasnost o imenovanju Murtezića za izbor direktora CEST-a povučena je na sjednici u oktobru nakon što je Vijeće zaprimilo anonimno pismo u kojem se navodi da je Murteziću istekao mandat, a o čemu je ranije Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala.

Upravni odbor CEST-a prošle godine je tražio Murtezićevo imenovanje nakon provedene konkursne procedure. VSTV je dao pozitivno mišljenje, ali Upravni odbor CEST-a nikada nije potvrdio njegovo imenovanje.

Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća, je kazao da se odluke ne mogu preispitivati ali da se može razgovarati o odgovornosti članova Upravnog odbora.

“Ako treba ispitati sa krivično pravnog aspekta treba tražiti da tužilaštvo ispita kako se to radilo. Po meni ima elemenata krivične odgovornosti”, kazao je Lagumdžija predlažući da se nadležnom tužilaštvu, odnosno Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu dostavi informacija da ispita postupak imenovanja.

Snežana Petković je pitala da li Upravni odbor može imenovati direktora za kojeg ne postoji saglasnost, navodeći kako Zakon traži konsultacije koje su obavljene.

Davor Martinović je s njom dijelio mišljenje, te dodao kako nije siguran kakvu inicijativu ovo Vijeće treba uputiti Kantonalnom tužilaštvu navodeći kako on u ovom procesu ne vidi gdje je kazneno djelo.

U dijelu obraćanja člana Slave Lakića, sjednica je bila zatvorena za javnost. On je kazao kako će u svom obraćanju operirati “određenim stvarima koje mogu voditi na prejudiciranje”.

Javnosti nisu prezentirani usvojeni zaključci o ovoj tački.

Na početku sjednice danas članovi Vijeća razgovarali su o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojim je planirano suspendovanje Zakona o VSTV-u i formiranje entitetskog pravosudnog tijela za imenovanje sudija i tužilaca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.