Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Klinici za neurologiju u Tuzli obilježen Dan Parkinsonove bolesti

ukc tuzla333

Bosna i Hercegovina nema službeni registar oboljelih od Parkinsonove bolesti, što dovoljno govori o odnosu vlasti prema oboljelim.

No to je samo vrh „ledenog brijega“ u problemima s kojima se susreću oboljeli od Parkinsonove bolesti. Zbog toga su danas na Klinici za neurologiju UKC-a u Tuzli prvi put odlučili da obilježe Dan Parkinsonove bolesti.

– Bolest za koju se zna da je uzrok nedostatak supstance jednog neurotransmitera dopamina za koji se puno toga i dalje ne zna. Znači ne postoji specifičan laboratorijski i dijagnostički ili radiološki nalaz koji bi omogućio tačnu dijagnozu Parkinsonove bolesti i praktično u svijetu od nje boluje četiri miliona ljudi. A problem koji imamo u tretmanu sa pacijentima s Parkinsonovom bolešću je taj što na žalost nemamo ni blizu na raspolaganju dovoljnu količinu lijekova koje bi mogli omogućiti našim pacijentima – rekao je načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla Dževdet Smajlović.

Broj potrebnih lijekova je limitiran na esencijalnim listama. A pacijenti su većinom u starijoj životnoj dobi. Smatra se da je u 90 odsto slučajeva riječ o osobama starijim od 65 godina.

– Kod nas se na listama koje su zvanične nalazi lijek koji je proizveden prije 70 godina iz grupe antiholigernika i to je lijek koji dajemo kad dva od sto pacijenata sa Parkinsovom bolešću. Niti jedan dopaminergik nije na listi, niti jedan konhibitar nije na listi – pojasnio je profesor doktor Omer Ibrahimagić.

Klinika za neurologiju na UKC-u Tuzla posjeduje ambulantu za poremećaje pokreta te ima dobru komunikaciju sa pacijentima. No, žele još više ukazati na ovaj problem te se nadaju da će obilježavanjem Dana Parkinsonove bolesti do naredne godine poboljšati odnos vlasti i javnosti prema oboljelim. Naglašeno je, da se Parkinsonova bolest ne može sasvim izliječiti, ali se simptomi mogu držati pod kontrolom.