"dva ministra u banjaluci"

Nakon protestne note Turković, oglasila se Vlada Crne Gore

bisera (2)

Crna Gora poštuje sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je protestno pismo Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore i koordinatoru ministarstva vanjskih poslova povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji kojom se obilježio neustavni “dan RS” u Banjaluci.

– Upućujem protest Vladi Crne Gore, prijateljske i susjedne države. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 9. januar kao Dan RS proglašen je neustavnim i diskriminirajućim, a prisustvo zvaničnika Vlade narušava međususjedske odnose naše dvije države. Obilježavanje 9. januara kao dana RS prema odluci Ustavnog suda BiH, krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava te diskriminira pripadnike konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini – navela je između ostalog u pismu.

Vrlo brzo, oglasili su se iz crnogorske Vlade koju vodi Abazović.

– Obavještavamo vas da Vlada nije razmatrala platformu za predmetnu posjetu, odnosno da ista nije ni bila kandidovana za razmatranje i usvajanje od strane resornih ministara.

Podsjetili su da Vlada Crne Gore, u susret planiranim posjetama predsjednika i članova Vlade inostranstvu, usvaja “Platformu o posjeti” koju kandiduje resor člana Vlade koji predvodi delegaciju, te da usvajanjem Platforme na sjednici Vlade član ili delegacija Vlade ovlašćeni su da predstavljaju Vladu.

– Vlada Crne Gore neupitno poštuje cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, podržavajući njen evropski put i baštineći prijateljske i dobrosusjedske odnose zasnovane na tradicionalno snažnim međudržavnim vezama, zajedničkim evropskim aspiracijama, ekonomskoj saradnji i daljem infrastrukturnom povezivanju.

– Crna Gora poštuje sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i sa Federacijom Bosne i Hercegovine, kao i sa entitetom Republika Srpska, sarađuje na nivou i u obimu koji su definisani ustavima i zakonima dvije države – zaključili su iz crnogorske Vlade.