Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gareth bale

Nekada najskuplji igrač svijeta okačio kopačke o klin

bale ss

Zadnjih je godina u Realu postao omražen jer je izjavio da “može igrati golf dok mu ne istekne ugovor”

Gareth Bale objavio je na društvenim mrežama da u 34. godini ide u penziju. Posljednji klub za koji je nastupao je Los Angeles FC u MLS-u. Nastupio je i na Mundijalu u Kataru za Wales, s kojim je ispao u grupu.

“Nakon pažljivog i promišljenog razmatranja, objavljujem svoje povlačenje iz nogometa na klupskom i reprezentativnom nivou. Osjećam se nevjerovatno sretno zbog toga što sam ostvario san i igrao sport koji volim. Dao mi je neke od najboljih trenutaka u životu. Vrh vrhova nakon 17 sezona, koji će biti nemoguće ponoviti, neovisno o tome koje će mi sljedeće poglavlje u životu biti.”

“Zahvalan sam svima koji su bili uz mene, svojim bivšim klubovima i svim suigračima, trenerima, osoblju, menadžerima, agentima, navijačima, prijateljima i porodici. Bez vas ne bih bio tu gdje jesam. Vrijeme je za promjenu i tranziciju, priliku za novu avanturu…”, napisao je Bale na društvenim mrežama.

FOTO: Instagram / Screenshot

Nekada najskuplji na svijetu

Iza Velšanina je impresivna karijera u kojoj je osvojio i čak pet trofeja Lige prvaka i tri španska prvenstva.

Gareth Bale je prvi i za sada jedini igrač koji je uspio zabiti dva pobjednika gola u dva različiti finala Lige prvaka (2013-14 i 2017-18).

Također, u engleskom Premiershipu je i dalje jedini igrač koji je u jednoj sezoni (2012-13) uspio zabiti čak devet golova udarcima izvan kaznenog prostora.

I dalje je jedini Britanac koji je u karijeri osvojio pet titule u najjačem evropskom klupskom takmičenju, Ligi prvaka. Proslavio se igrajući za Tottenham, iz kojeg je 2013. godine prešao u Real Madrid za tada rekordnih 100 miliona eura. Za Real Madrid ubilježio je 258 nastupa i zabio 106 golova. Najvažnija dva gola za klub zabio je u finalu Lige prvaka 2018. godine protiv Liverpoola.

U prvim je sezonama u Realu bio odličan, no kasnije je postao velik finansijski teret klubu, koji ga je proslijedio na posudbu u Tottenham, a po isteku ugovora otišao je u Ameriku. Zadnjih je godina u Realu postao omražen jer je izjavio da “može igrati golf dok mu ne istekne ugovor”.

Za reprezentaciju Walesa je odigrao 111 utakmica i zabio 40 golova. Istorijski uspjeh ostvario je kad je Wales prošle godine predvodio do Svjetskog prvenstva u Kataru. Nakon njega je rekao da se još neće u penziju, no ipak je svoju odluku promijenio.