Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje

Naša stranka: Podržat ćemo novi porezni okvir samo pod uslovom rasterećenja radničkih plata

nasa stranka – db

Da su predložili poresko smanjenje opterećenja rada, došlo bi do rasta radničkih plata, a time njihovog zadovoljstva poslom

Na sjednici Parlamenta FBiH u ponedjeljak bit će razmatrani prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak. U Našoj stranci kažu da Vladini prijedlozi ne donose ništa zbog čega bi ih podržali a kao najkrupniji nedostatak ističu to što neće doći do poreskog rasterećenja radničkih plata.

“Već sedam godina čekamo da ova Vlada kreira zakonski okvir kojim će se smanjiti fiskalno opterećenje radničkih plata i napokon ispuniti obećanje iz Reformske agende o prebacivanju poreznog tereta s rada na potrošnju. Naša eventualna podrška ovim rješenjima zavisit će od otvorenosti Vlade da prihvati naše minimalne zahtjeve, a to su:

– Jednostavan, administrativno i cjenovno efikasan sistem naplate direktnih poreza,

– Povećanje transparentnosti sistema prema radnicima kao obveznicima doprinosa,

– Stvaranje preduslova da svako buduće smanjenje stopa bez sumnje ide u korist radnika, saopćeno je iz Naše stranke.

Iz Naše stranke kažu da je neprihvatljivo propuštanje šanse da se fiskalno rasterete obrtnici, ali nastavak prakse da se freelancerima naplaćuje osiguranje dok im pravo na korištenje tog osiguranja ostaje uskraćeno.

“Predložena stopa poreza na dohodak od rada u FBiH viša je od trenutne a pogotovo od one u RS-u, što znači da ne služi ni rasterećenju radnika, ali ni usklađivanju sistema unutar zemlje. Dodatno, uvođenje različitih stopa oporezivanja dohotka od rada (13%) i kapitala (10%) otvara prostor za buduća usložnjavanja sistema i smatramo da je zadržavanje jedinstvene stope od 10% znatno bolje rješenje”, stoji u saopćenju Naše stranke, te se dodaje:

“Problem Vladinih prijedloga je što ne znamo njihove efekte. Nemamo procjenu njihovog uticaja na zaposlenost i rast plata. Najvjerovatnije zato što toga neće ni biti. Da je smanjeno opterećenje plata došlo bi do smanjenja sive ekonomije, odnosno povećanja broja prijavljenih radnika i prijavljenih plata. Nisu uradili ni procjenu utjecaja vlastitih prijedloga na produktivnost. Da su predložili poresko smanjenje opterećenja rada, došlo bi do rasta radničkih plata, a time njihovog zadovoljstva poslom, te posljedično rastom produktivnosti. Kompanijama bi to oslobodilo dio ušteda za novo zapošljavanje, investicije u opremu, mehanizaciju i digitalizaciju, čime bi se produktivnost kompanija i njihovih radnika mogla značajno povećati. Nisu uradili ni procjenu utjecaja na prihode domaćinstava s jednim dohotkom. Kao socijalno osjetljiva stranka smatramo da je važno da znamo koji je broj poreznih obveznika koji će biti negativno pogođeni. Kao što nisu uradili ni niz drugih procjena koje im ne bi išle u prilog”.

Naša stranka ističe da su “predugo čekali da bismo dobili prijedloge koji to ne sadržavaju te stoga i ne zaslužuju da budu podržani osim po prethodno navedenim uslovima”, te napominje da je u proceduru već upućen zahtjev za povlačenjem ovih prijedloga što će i Klub Naše stranke podržati, ali i zagovarati.