BiH

Senat Univerziteta u Zenici

Nastava će završiti online, a studenti će ispite polagati na fakultetima

07/05/2020

Zaključeno je da organizacione jedinice čiji nastavni proces zahtjeva da se na drugi način organiziraju vježbe i predavanja, poput kliničkih medicinskih predmeta, mašinskih... dobile su zadatak da iznađu mogućnost da nadoknade te vježbe i predavanja

Senat Univerziteta u Zenici (UNZE) na svom današnjem zasjedanju donio je odluku da se ponovo mogu dogovarati odbrane diplomskih, magistarskih i doktorskih ispita na fakultetima te da će se redovni ispitni rokovi za studente tog univerziteta održati na uobičajen način – kazao je za Fenu prorektor za nastavu UNZE-a Enes Hašić.

On napominje kako je i u proteklom periodu bilo odbrana završnih ispita, ali samo onih koji su bili zakazni prije proglašenja vanredne situacije te su kandidati svoje radove branili online.

– Odlučeno je da će se do daljnjeg nastava odvijati na dosadašnji način, odnosno online. Kako naš nastavni proces završava 25. maja, vjerovatno ćemo online i okončati ovu godinu. Tada ćemo donijeti i konačnu odluku na koji ćemo način organizirati ispitne rokove, koji počinju 9. juna i trebali bi završiti polovinom jula, ali opredjeljenje je da ispite organiziramo u prostoru fakulteta. Studenti neće biti oštećeni, imat će dovoljno ispitnih rokova – najavljuje profesor Hašić, koji ističe kako će biti poduzete sve potrebne žaštitne mjere.

Pismeni ispiti će, najavljuje Hašić, biti organizirani u manjim grupama, a usmeni uz obavezno rastojanje. Ocjena je, kaže, da su, u uslovima u kojima su radili, postigli dobar nivo kvaliteta nastavnog procesa.

-Zaključeno je da organizacione jedinice čiji nastavni proces zahtjeva da se na drugi način organiziraju vježbe i predavanja, poput kliničkih medicinskih predmeta, mašinskih… dobile su zadatak da iznađu mogućnost da nadoknade te vježbe i predavanja.

S obzirom da apsolventi imaju pravo svakog mjeseca polagati ispite, njima će biti organizirani dodatni ispitni rokovi, kako bi nadoknadili eventualno propuštene rokove. Oni će moći polagati svoje ispite i prije juna- ističe Hašić.

UNZE-e je, napominje Hašić, još ranije Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade Zeničko-dobojskog kantona uputio na potvrdu Plan upisa za akademsku godinu 2020/2021., po kojem se planira upisati oko 1.100 studenata.

– Prošlogodišnji plan bio je upisati nešto manje od 1.500, ali smo upisali nešto više od 900 studenata. Mi bismo bili zadovoljni da zadržimo prošlogodišnji nivo upisanih studenata pa smo, zato, ovog puta naš plan sačinili realnije nego prošle godine – kaže Hašić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.