Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smrt je bila brža: Nazif Mujić na Berlinaleu planirao ispričati svoju tešku sudbinu

BiH

nazif mujic (1)

Ironija sudbine je htjela da tačno u vrijeme održavanja Filmskog festivala u Berlinu umre Nazif Mujić, dobitnik Srebrnog medvjeda od prije pet godina. Uprkos kratkoj slavi umro je u gorkom siromaštvu.

– Dobitnik nagrade na Berlinskom festivalu preminuo u potpunom siromaštvu- zajednička je ocjena svih njemačkih medija koji prenose vijest o smrti Nazifa Mujića.

Osvojio je Srebrnog medveda, ali je ipak uprkos tome živio u siromaštvu, piše njemački Spiegel. List podsjeća da je Nazif Mujić bio glumac u poludokumentarnom filmu „Epizoda iz života berača željeza“ režisera Danisa Tanovića. Za tu ulogu je proglašen najboljim glumcem na Berlinskom filmskom festivalu i nagrađen Srebrnim medvjedom, piše Deutsche Welle.

Tuga u selu Svatovac

On je u nedjelju pronađen mrtav u svom selu Svatovac, rekao je njegov brat Suljo, agenciji AFP. Mujić je, kako je rekao njegov brat, bio dijabetičar i morao je primati inzulin.

– Bio je veom zabrinut zbog svoje materijalne situacije – rekao je Suljo Mujić.

U januaru je Nazif pokušao pronaći rješenje u Njemačkoj, ali se vratio nazad u BiH, dodao je Mujić.

Nakon uspjeha na Filmskom festivalu porodica se borila za dobijanje azila u Njemačkoj. Direktor Berlinalea Diter Koslik je podržao Mujićevu želju da ostane u Njemačkoj. Festival je obezbijedio advokata kako bi pomogla Mujiću u pokušaju dobijanja azila, piše Spiegel navodeći da su njemačke vlasti ipak odbile njegov zahtjev za azil.

Nakon povratka sa Berlinalea 2013. godine Mujić je u njegovom selu dočekan kao heroj. Ipak slava je brzo izblijedila i nagrađeni glumac je ponovo dospio u siromaštvo. Skupljanjem željeza je pokušao prehraniti svoju suprugu i troje djece. Tako je zarađivao oko 3,5 eura na dan.

List piše da je Mujić planirao putovati na ovogodišnji festival kako bi izvijestio o svojoj sudbini nakon dobijanja nagrade prije pet godina.

– Prije pet godina je bio najbolji glumac na Berlinalu. Sada je Nazif Mujić mrtav. Uzaludno se borio za dobijanje azila u Njemačkoj – piše Tagesspiegel.

– Srebrni medvjed mu nije donio sreću – piše Stuttgarter Nachrichten Nachrichten navodeći da je Nazif Mujić preminuo potpuno osiromašen.

SWR piše o „kratkoj slavi siromašnog Roma” i tome kako su se Nazif i njegova supruga Senada nadali da će se nakon uspjeha na Berlinalu njihov život promijeniti na bolje.

Berlinale se sjeća Nazifa

Nazifa Mujića se itekako dobro sjećaju na Berlinalu, rekao je kustos festivala Thomas Hailer.

– Kad se vijest pojavila u bosansko-hercegovačkim medijima, nazvala nas je jedna od naših prijateljica producentkinja. I moram priznati da je mene ta vijest totalno pogodila. Ja sam u ovih zadnjih pet godina često mislio na njega. Vrijeme koje smo proveli s njim i njegovim filmom je bilo vrlo intenzivno i tada su se bila otvorila jedna vrata. Nazif i njegova porodica su se počeli nadati da će se u njihovom životu nešto moći promijeniti, da će se sve okrenuti nabolje. Svi znamo da je porodica kratko nakon toga došla u Berlin i ovdje pokušala dobiti azil. Ali to je bio jako, jako mukotrpan proces za porodicu. Cijeli slučaj je bio vrlo kompleksan – rekao je on za DW.