Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nelson: Ciljane sankcije mogu biti učinkovite

nelson333

Predsjednik SAD-a Donald Trump nominirao je Erica Georgea Nelsona, koji trenutno radi kao zamjenik izvršnog sekretara i koji je viši savjetnik u kancelariji državnog sekretara, za ambasadora u BiH. Nakon saslušanja Odbora za spoljne odnose Senata, Nelsonova nominacija će sada ići u Senat na glasanje.

– Raznolikost Amerike je osnova za naše slobode i čini nas inovativnom i dinamičnom državom. Bosna i Hercegovina dijeli ovu bitnu osobinu sa viševjekovnom istorijom religioznog suživota, rekao je Nelson u svom uvodnom izlaganju. “Kada je stradalo 100.000 ljudi i sa dva miliona izbjeglica iz bosanskog rata 1992-1995, Amerika je sa silom i diplomatijom intervenisala kako bi se rat završio. Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma SAD su i dalje čvrsto posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, naglasio je, prenosi Oslobođenje.

Govoreći o predstojećim izborima, Nelson je istakao da su 23 godine relativnog mira veliko postignuće, ali “ne mogu se prihvatiti zdravo za gotovo. Najsigurniji put ka obezbjeđivanju perspektivne budućnosti je integracija u evroatlantske institucije. Nažalost, previše političara daje prednost etničkom nacionalizmu i svom ličnom bogaćenju nad reformama”.

Kao ambasador planira da se fokusira na tri stuba: širenje prosperiteta, vladavinu prava i unapređenje sigurnosti.

– Slaba ekonomija i korupcija podrivaju stabilnost. Reforme su ključne kako bi se smanjili porezi, olakšalo pokretanje poslova i privatizirale državne firme. Ako imenovanje bude potvrđeno, boriću se za standarde koji će osigurati da BiH postane atraktivna destinacija za uvoz i direktne investicije SAD-a, kazao je on i nastavio: “Promovisaću učinkovitu vlast i vladavinu zakona. Nažalost, Transparency International je rangirao BiH kao jednu od najkorumpiranijih zemalja u Evropi. Nastaviću jake napore naše ambasade da se poboljšaju transparentnost i odgovornost. Kada domaće institucije ne budu djelovale ili kada mir i stabilnost budu ugroženi, ciljane sankcije mogu biti učinkovit odgovor”.

oseban akcent, naglasio je, briga je o sigurnosti.

– SAD će nastaviti da ulažu napore u borbi protiv malignih stranih uticaja i nasilnog ekstremizma, na jačanju sprovođenja zakona i poboljšanja sigurnosti na granicama. BiH je posvećeni partner u borbi protiv terorizma i šalje snage sa ujedinjenim trupama u Afganistan. SAD podržavaju stalni napredak BiH ka članstvu u NATO i zapadnim demokratskim vrijednostima, rekao je Nelson ističući da mu je namjera udružiti snage sa “civilnim društvom, privatnim sektorom i našim evropskim partnerima. Biću uporan da radim sa svim liderima u BiH koji dijele naše ciljeve i spremni su da rješavaju korupciju i da implementiraju reforme”.