Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV BiH

Nema odluke o raspisivanju konkursa za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH

vstv
Sjednica VSTV-a / FOTO: BIRN BiH

Na današnjoj sjednici prilikom izlaganja izvještaja o radu tužilaštava i sudova na predmetima ratnih zločina, Jasmin Muratagić je istakao kako su pozitivni statistički rezultati za prošlu godinu porasli

Prvoga dana zasjedanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) članovi su usvojili zaključke prema kojima će se konkurs za nosioce rukovodećih pravosudnih funkcija, poput pozicije glavnog tužioca Državnog tužilaštva, “brzo raspisati” nakon uvida u podatke kome sve od nosilaca rukovodećih funkcija ističe mandat u narednih pola do godinu dana.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je jučer za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da će se na današnjoj sjednici raspravljati o dinamici raspisivanja konkursa za glavnog tužioca Državnog tužilaštva.

To pitanje je na današnjoj sjednici otvorio član VSTV-a Davor Martinović kada je upitao da li će danas Vijeće donijeti odluku da se ide u raspisivanje konkursa za glavnog tužioca Državnog tužilaštva. Trenutno vršilac dužnosti glavnog tužioca skoro četiri mjeseca je Milanko Kajganić, koji obnaša tu funkciju nakon što je nekadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić smijenjena zbog disciplinskih prekršaja.

“Nije mi jasno zašto se nije raspisao konkurs za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Nema razloga da se ne raspiše već sutra”, kazao je član Slavo Lakić.

Lagumdžija je iznio zaključke među kojima su da će Odjel za imenovanje i napredovanje pripremiti spisak pravosudnih rukovodilaca kojima ističe mandat u narednih pola godine, a možda i godinu, te da se nakon toga ide sa raspisivanjem konkursa, kako bi se ubrzao proces.

Kao zaključak usvojeno je brzo raspisivanje konkursa za pozicije koje su već aktuelne, poput pozicije glavnog tužioca u Državnom tužilaštvu i nekim drugim pravosudnim institucijama.

“I kada dobijemo podatke od Odjela, to neće trajati dugo, šta je još brzo, aktuelno, da idemo sa objavom tih konkursa”, rekao je Lagumdžija.

Sandra Srdanović iz Odjela za imenovanje i napredovanje je iznijela informacije o statusu provođenja konkursa za pozicije nositelja pravosudnih funkcija iz jula prošle godine kazavši, između ostalog, da se radilo o velikom konkursu na koji se prijavilo više od 800 kandidata. Neki od njih, kako je istakla, prijavili su se na više pozicija i to čak do 20 njih.

Članovi Vijeća su raspravljali o dužini procesa imenovanja, navodeći i da postoji problem sa nedostatkom sala za intervjuisanje kandidata.

Tokom pauze Lagumdžija se obratio novinarima komentarišući Nacrt entitetskog zakona o VSTV-u, koji je jučer trebao biti na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te je prebačen za danas. On je kazao kako je već ranije naveo da se to može samo smatrati inicijativom da se to pitanje eventualno drugačije riješi pred Parlamentarnom skupštinom BiH.

“Kod donošenja zaključka prije tri ili četiri mjeseca, ja, kao predsjednik VSTV-a, osjetio sam zabrinutost za sve ovo što se dešava. Rekao sam da svako normalan mora osjetiti zabrinutost. Ko zna do čega ovo sve može dovesti”, kazao je Lagumdžija i dodao kako bi donošenje tog zakona, između ostalog, predstavljalo zaustavljanje evropskog puta BiH.

U oktobru prošle godine član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je najavio kako će NSRS donijeti zakone o ništavnosti i neprimjenjivanju zakona BiH koje nametnuo visoki predstavnik, među kojima su i oni koji se odnose na pravosuđe.

Na današnjoj sjednici prilikom izlaganja izvještaja o radu tužilaštava i sudova na predmetima ratnih zločina, Jasmin Muratagić je istakao kako su pozitivni statistički rezultati za prošlu godinu porasli.

On je, između ostalog, naveo kako je Državno tužilaštvo registrovalo 319 neriješenih KTRZ predmeta, kantonalna 89, a okružna javna tužilaštva 84.

“Vrlo brzo ćemo doći u situaciju kada će broj rješivih KTRZ predmeta biti jednak, odnosno manji broju predmeta sa procesnom smetnjom, nedostupnosti osumnjičenog odnosno prijavljenog lica”, kazao je on.

Muratagić je rekao da je u potpunosti ostvaren strateški cilj o prenošenju vođenja postupka u manje složenim predmetima, pa Tužilaštvo broji 64 KTRZ neriješena predmeta, a ostatak je raspoređen prema drugim nivoima tužilačkog sistema.

Kada su riješeni predmeti u pitanju, on je naveo kako je 616 osoba procesuirano optužnicom, naredbom o nesprovođenju, odnosno naredbom o obustavi istrage.

Muratagić je kazao da su zadovoljavajući podaci o predmetima, odnosno “licima haške kategorije ‘A’”, dodavši da je u periodu na koji se odnosi izvještaj procesuirana 41 osoba, od čega pet optužnica koje obuhvataju pet lica, a da su ostali procesuirani naredbama o nesprovođenju ili obustavi istrage.

On je naveo da je Državno tužilaštvo prošle godine rješavalo isključivo složene predmete ratnog zločina.

Na sjednici je Muratagić istakao kako je prošle godine bio povećan broj optužnica Tužilaštva BiH u odnosu na 2019. i 2020. godinu. Od 21 podignute optužnice, kako je naveo, tri, odnosno četiri su protiv nedostupnih osoba, a taj broj bi ranije, kako je naglasio, bio veći.

Muratagić je kazao i da se razdvajanje predmeta, kao element koji negativno utiče na cjelokupnu efikasnost rada tužilaštava na predmetima ratnih zločina, smanjilo za 70 posto.

Lagumdžija je podsjetio kako je Strategija za rad na predmetima ratnih zločina donesena sa zakašnjenjem, te da smatra kako neće biti moguće riješiti sve predmete do kraja 2023. godine. Pojasnio je da će jedan dio predmeta ostati neriješen, jer se radi o predmetima sa nepoznatim počiniocima.

On se osvrnuo i na optužene osobe koje se nalaze u susjednim zemljama, kazavši da je ranije razgovarao sa udruženjima žrtava i sugerisao da bi jedini način, ukoliko se želi riješiti ovaj problem, bio da se ti predmeti ustupe krivičnom gonjenju u tim državama.

“Svjestan sam da pomalo gubimo bitku sa vremenom. Svjedoci umiru i sve to nosi jedan poseban teret”, rekao je Lagumdžija.

Sjednica VSTV-a nastavit će se sutra.