formiranje vlasti

NES i SBiH zauzele stranu u okršaju SDP-a i ZNG-a

ogresevic efendic SBiH NES
SBiH i NES se oglasile

Saopćenje NES-a i SBiH uslijedilo je nakon izjave potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića, a potom i rekacije iz pokreta Za nove generacije

Iz Narodnog evropskog saveza (NES) i Stranke za BiH oglasili su se danas zajedničkim saopćenjem za javnost.

Kako navode, ne nalaze ništa sporno u izboru delegata Zlatka Miletića i Džemala Smajića u Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

Poručili su da to na bilo koji način nije protivno državnim ili interesima koalicije.

“Ne podržavamo jednostrane odluke te smatramo da je i nadalje pokret Za nove generacije (ZNG) ravnopravan partner u svim budućim razgovorima unutar Osmorke”, navodi se u saopćenju.

Ovo saopćenje SBiH i NES uslijedilo je nakon izjave potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića, a potom i rekacije iz ZNG-a.

Mijatović je nakon sastanka vrha SDP poručio:

“Što se nas tiče, Osmorka je od danas Sedmorka, Za nove generacije više ne postoji”.

“Mi sa SBiH i NES-om nismo u braku, ovo je razgovor političkih partnera koji može biti u prvom ili krivom smjeru. Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, što se mene tiče davno smo trebali postati manji broj”, zaključio je Mijatović.

Odgovorili su iz ZNG-a:

“Odmah po saznanju ovih informacija, zatražili smo i zvaničan stav ostalih članova Osmorke – da li oni podržavaju stajalište koje je iznio Vojin Mijatović ili ne”.

“U narednim satima čekamo i zvanično očitovanje svih stranaka Osmorke. Po prijemu istoga, zvanična tijela stranke će se očitovati o navedenom”, poručili su.

Stav o ovome pitanju, dakle, očekuje se još od četiri stranke koje su do sada bile dio “Osmorke”.