Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u toku sjednica

Nešića u Parlamentu BiH pitali za podizanje tri prsta, branio se “sarajevskim Jerusalemom”

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
31.01.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Njega je kako diže tri prsta, podsjećamo, snimio zastpunik u NSRS-u Nebojša Vukanović ispred zgrade Parlamenta BiH

Državni ministar sigurnosti Nenad Nešić prokomentarisao je na sjednici Predstavničkog doma PSBiH, koja ja počela danas, dizanje tri prsta ispred zgrade Parlamenta BiH. To ga je upitao zastupnik  Midhat Čaušević (SDA) konstatirajući “da li je svjestan da je svojom gestom podizanja tri prsta ispred Parlamentarne skupštine BiH izazvao opću nesigurnost kod velikog broja građana BiH”.

On je kazao da mnogi iskoriste svaku priliku za sijanje mržnje.

– Sarajevo se hvali da je bosanski Jerusalem, osporavati pravoslavcima tri prsta znači duboko zadirati u nečija vjerska osjećanja. Tri prsta u pravoslavlju simbolizuju jedinstvo Svete Trojice. Svako ko je ikad ušao i u jednu crkvu vidio je ikone na kojim Isus Hrist blagosilja ljude sa tri prsta. Da li ste ikada prošli Katedrale Srca Isusova i vidjeli oltar Ćirila i Metodija. Jel’ im se Sarajevo divi ili će uklanjati ta tri prsta? Ja se nikada neću odreći svoje vjere, poštujem svakog vjernika ma koje vjere bio – rekao je Nešić.

Čaušević mu je uzvratio da mu nije postavio pitanje “ni kao vjerniku ni pripadniku srpskog naroda nego kao ministru sigurnosti”.

– Uz puno uvažavanje onog što ste kazali, i poštivanje osjećaja svih vjernika, vaše podizanje tri prsta u velikom dijelu bh. društva i naroda kojem pripadam je protumačeno na bazi provokacije i onoga šta nas taj gest podsjeća na period od 1992. do 1995. godine. Ako ćemo se koristiti simbolima, interakcijom onda to treba biti primjereno i u skladu s onim što je vaša pozicija. Ništa lično, nego da postavimo mjeru i da smo predstavnici svih građana, državljana BiH i u skladu s tim se ponašamo – dodao je Čaušević.

Njega je kako diže tri prsta, podsjećamo, snimio zastpunik u NSRS-u Nebojša Vukanović ispred zgrade Parlamenta BiH.

Nešić je također ovako gestikulirao i u Dnevniku Federalne televizije.

– Ne shvatam da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju. To je tradicionalni srpski pozdrav kojim se mi pozdravljamo i ja sam tradicionalnim srpskim pozdravom pozdravio pripadnika srpskog naroda gospodina Vukanovića. Nisam nikoga provocirao niti mi je to bila namjera. Ukoliko sam nekoga uvrijedio, izvinjavam se”, rekao je Nešić tom prilikom.

Dunović pitao predsjedavajuću Krišto o sigurnosnim provjerama

– Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Dunović (Demokratska fronta) problematizirao je na današnjoj sjednici Doma sigurnosne provjere novoimenovanih ministara u Vijeću ministara BiH.

On je predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto (HDZ) postavio pitanje da li je prije imenovanja Vijeća ministara, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH i Zakonom o zaštiti tajnih podataka, tražena od Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) sigurnosna provjera za ministre kako bi mogli dobiti sigurnosnu dozvolu za stepen tajno i ‘vrlo tajno’.

Foto: Fena

Krišto je kazala da je pitanje sigurnosnih provjera regulirano Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH te da je na temelju tog zakona ova oblast dodijeljena OSA-i za sigurnosno provjeravanje, a u jednom opsegu kada se tiče policijskih službenika, državnih službenika i zaposlenika u policijskim i drugim sigurnosnim tijelima, taj posao dodijeljen je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), donosno kada su u pitanju uposlenici Ministarstva odbrane BiH, to radi Ministarstvo odbrane.

– Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH taksativno navodi osobe koje imaju pristup tajnim podacima, bez sigurnosne provjere i dozvole – navela je Krišto.

Pojasnila je da je Zakonom o zaštiti tajnih podataka, jasno propisano da predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministri i zamjenici ministara imaju pristup tajnim podacima stepena interno i povjerljivo bez sigurnosnog provjeravanja i dozvole koja se traži po službenoj ili ex officio dužnosti.

Dodala je da je tim zakonom propisano i da predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministri i zamjenici ministara potpisuju izjavu o upoznavanju sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka i drugim odgovarajućim propisima kojima se uređuje sigurnost tajnih podataka i preuzimaju obaveze postupanja tajnim podacima u skladu sa Zakonom i drugim propisima koji reguliraju ovu oblast.

Foto: Fena

– Sve daljnje aktivnosti i eventualne potrebe za proširenim sigurnosnim provjerama, za stepen tajnosti i vrlo tajno, obavljaju institucije u skladu sa svojim odlukama o listi radnih mjesta i dužnosti koje će biti predmet sigurnosnog provjeravanja u skladu sa Pravilima za izdavanje dozvola za pristup tajnim podacima – navela je Krišto.

Što se tiče svega onoga što se odnosi na provjere istinitosti informacija, a koje su prethodile Odluci o imenovanju Vijeća ministara BiH, Krišto kaže da su odrađene u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, Ustavom BiH te provjerama koje traže nadležne institucije.

Dunović je kazao da nije zadovoljan odgovorom koji je dobio te je zatražio da mu se on dostavi u pisanoj formi, te je najavio da će ovo pitanje dostaviti i Uredu visokog predstavnika (OHR).