Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skandal u srcu sarajeva

Nikšić: Tragikomedija u režiji zajedničkog načelnika SDA/SBB

poslovnost1 (1)

Firmi koja zapošljava blizu stotinjak radnika, onemogućen je pristup ulazu u vlastitu zgradu. Jednostavno, vlasnik zgrade preko puta, odlučio je samoinicijativno podići barikadu i zabraniti prolaz svima koji rade u zgradi Agencije Poslovnost

Jeste li ikada čuli da je neko kupio zgradu u koju ne može ući?!

Zvuči suludo i nemoguće? U Općini Centar, u srcu Sarajeva i BiH, svjedočimo da je izgleda moguće. Slučaj Seada Bajrića i Agencije Poslovnost, skandal je kakav rijetko viđamo. Firmi koja zapošljava blizu stotinjak radnika, onemogućen je pristup ulazu u vlastitu zgradu. Jednostavno, vlasnik zgrade preko puta, odlučio je samoinicijativno podići barikadu i zabraniti prolaz svima koji rade u zgradi Agencije Poslovnost. I ta bruka traje danima, policija i inspekcije očito ne smiju da maknu tu sramotnu barikadu. Za to vrijeme, radnici na radno mjesto mogu preko rijeke Miljacke, pa uz merdevine kroz prozore! Uzalud je je vlasniku što ima kupoprodajni ugovor ugovor u kojem je jasno navedeno da je prilikom kupovine zgrade kupio i pristup ulazu iste.

Tim povodom danas se oglasio i zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić, a njegov status objavljen na Facebooku prenosimo vam u cijelosti.

– Aktuelni načelnik Centra je dao instrukcije svojim poslovnim partnerima: blokovi nisu zazidani i visina im je 1.49m. Da su 1.5m i da su zazidani građevinska inspekcija bi imala zakonski osnov da reaguje. Ulaz u zgradu radnicima tehnički nije zabranjen. Ovdje vidimo da imaju pristup radnom mjestu. “Sve po zakonu” – postala je drska mantra korumpiranog režima krimogenih smutljivaca.

Radi se o gentrifikaciji centra, o neoliberalnom projektu general-načelnika i onih za koje i sa kojima radi da kapitaliziraju na “opštini koja vrijedi kao deset drugih”.

Kao da zaboravlja da je Opština Centar takođe istorijski dio grada i da je zadaća načelnika i vijeća takve opštine (pored obezbjeđivanja uslova života, zelenih površina i “pješačkih zona” na koje je nakon skupocjenog famoznog trotoara ispred predsjedništva na početku mandata čekao četiri godine da počne sa predizbornim radovima) i zaštita kulturno-historijskog naslijeđa.

Odavno govorimo da bi na potezu od Skenderije do Vrbanje morao biti veliki i uređeni park sa odvojenim zonama za djecu i kućne ljubimce. To je bitno i za provjetravanje grada, jer zatvarati korito Miljacke bilo kakvom gradnjom, a pogotovo visokom, znači zatvaranje vjetrokoridora, a to dalje znači direktni atak na zdravlje građana.

Radnike dočekala barikada, vlast kaže “uredu je”

Kvadrant B neće biti mjesto visoke gradnje niti neoliberalni biznis centar propalih investicija. Ne želimo betonsko smeće koje nećemo moći ukloniti naknadno. Trebaju nam parkovi, šetališta, urbano zelenilo i kulturni sadržaj. Treba nam kvalitetan zrak i zdrav okoliš.
Ovakvo manipulisanje regulacionim planom Opštine mora prestati. Opština jeste samoupravna jedinica, ali to ne znači da je jedinica samovolje, samovlade, autokratije stranačkih načelnika. Neko je tu namjerno zamijenio teze i na nama je da ih “odmijenimo”. Samouprava je kada građani sami upravljaju svojom opštinom, a ne stranački vojnici i generali. Nadam se da ćemo ih naučiti ovu lekciju iz demokratije u novembru.

Regulacioni plan opštine ne smije biti prekrajan od strane samovladajućih načelnika i njihovih vijećnika, ne smije odstupati od urbanističkog plana grada koji su izradili stručnjaci, urbanisti, arhitekti inače ćemo se svi zateći u bezizlaznoj situaciji, u slijepoj ulici, a to će se neminovno desiti sve dok slijepac slijepca vodi zaslijepljen oportunizmom i pohlepom.

Ova samovolja, ova sveopšta rasprodaja mora stati. Opština nije korporacija čiji bord direktora čine predsjednici privatnih stranaka.

Opština je jedinica lokalne samouprave u kojoj građani “odozdo” odlučuju šta i kako.

Mnogi od stanovnika Centra nemaju rezervne položaje i odstupnice u vikendicama, vilama, zavičajima. Njima je Opština Centar zavičaj. Nekima je i Kvadrant B zavičaj takoreći, i na njima je da odluče kakav će sadržaj tu biti. Zato se i radujemo izborima i oslobođenju jedinica lokalne samouprave iz kandži neoliberalnih partijskih korporacija koje naprosto zlostavljaju građane, zastrašuju lokalne zajednice u Centru, poručio je Nikšić.

TRAGIKOMEDIJA U REŽIJI ZAJEDNIČKOG NAČELNIKA SDA/SBB

Aktuelni načelnik Centra je dao instrukcije svojim poslovnim…

Objavljuje Damir NikšićNedjelja, 6. rujna 2020.