Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno iz kcus

Nova dva slučaja zaraze korona virusom u BiH

ukcs (1)

Pacijenti kojima je test na koronu pokazao pozitivan rezultat su kćerka i zet žene kojoj je još jučer potvrđeno da ima koronavirus

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirani su uzorci još tri pacijenta iz Zenice. Potvrđeno je da su dvoje pozitivni na koronavirus. Infekcija je laboratorijski dijagnosticirana kod ženske osobe u dobi od 19 godina i muške osobe u dobi 26 godina. Treća testirana osoba je negativna.

Ova informacija potvrđena je večeras iz Kliničkog centra u Sarajevu gdje su obavili testiranja.

Pacijenti kojima je test na koronu pokazao pozitivan rezultat su kćerka i zet žene kojoj je još jučer potvrđeno da ima koronavirus. Njena prijateljica, koja je također testirana, negativna je.

Budući da nema kliničkih manifestacija bolesti, osoba kod koje nije potvrđena infekcija novim koronavirusom ostaje u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, dok će osobe kod kojih je potvrđena infekcija ovim virusom biti upućene u Izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a o daljem postupanju će se odlučiti naknadno.

S obzirom na epidemiološke podatke, iz Kriznog štaba kažu da su očekivali takav razvoj događaja, odnosno očekivali su da će i ove dvije osobe biti pozitivne.

Sva tri pozitivna slučaja na virus Covid-19 mogu se smatrati uvezenim slučajevima te se može konstatirati da nije bilo prijenosa bolesti unutar BiH, a povezano s tim slučajevima.

Laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 9. marta potvrđen prvi slučaj infekcije koronavirusom u Federaciji BiH. Radi se o ženskoj osobi u dobi 51 godina iz Zenice, koja se vratila iz posjete rodbini u Italiji (Lombardija).

Vratili su se u četvrtak navečer, 5. marta. Iz Italije su putovali privatnim autom i nisu nigdje tokom puta kontaktirali s drugim osobama, kao i nakon povratka u Zenicu.

– Želimo skrenuti pažnju, a u vezi nekih netačnih informacija koje su se pojavile u medijima, da sve tri ove osobe koje su sada pozitivne na koronavirus nisu bile ni na kakvim skupovima većeg broja ljudi, nego su sve vrijeme bile u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom – kažu iz Kriznog štaba.

Zdravstveni sistem u ZDK-u, rečeno je u saopćenju, cijelo vrijeme je u pripravnosti i poduzima sve potrebne mjere u svim slučajevima te građani mogu biti mirni jer zdravstveni sistem radi svoj posao i dalje se pridržava ranije datih preporuka.

Zaključno sa ovim pacijentima, u BiH je ukupno sedmoro oboljelih. Četiri osobe zaražene su u Banjoj Luci i tri u Zenici.

Zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom u BiH entitetska vlast u Republici Srpskoj zatvorila je sve škole i fakultete na 21 dan, a zabranjena su i sva javna okupljanja.