Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić i Sinanoglu potpisali sporazum za projekte oporavka od poplava

novalic

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sporazum vrijedan 13,3 miliona KM, koji je Evropska unija pokrenula kao narednu fazu projekta oporavka od poplava.

Projekt je usmjeren na trajno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje žrtava poplava i klizišta u BiH, kroz izgradnju i sanaciju individualnih stambenih objekata, pomoć maloj poljoprivredi, te kreiranju novih radnih mjesta u privatnom sektoru kroz poduzetničke aktivnosti.

Premijer Novalić je kazao da projekt vrijedan 13,3 miliona KM, na području 20 jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund i Hilswerk International Austrija.

– Projektom je predviđeno i aktivno učešće Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja će sa iznosom od 1,1 milion KM sufinansirati pomoć nastradalima – kazao je Novalić.

Ukupnim iznosom sredstava, kako je dodao premijer, mnogo problema se može riješiti brzo i efikasno.

Rezidentna predstavnica UNDP u BiH Sezin Sinanoglu je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na projektima u brojnim oblastima, te dodala da očekuje da će saradnja biti nastavljena i proširena u predstojećem periodu.