Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić sa američkim predstavnicima: Reforme nemaju alternativu

yee-novalic

Tokom današnjeg susreta premijera Fedracije BiH Fadila Novalića i zamjenika pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Hoyta Yeea, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, središnja tema razgovora bila je stanje nastalo nakon što Republika Srpska nije potpisala već usuglašenu Reformsku agendu.

Sugovornici su izrazili žaljenje što taj bitan dokument nije potpisan, ali i utvrdili da postoje reformske oblasti koje Federacija BiH može pokrenuti sama, a da joj pri tome nije potrebna financijska niti tehnička pomoć međunarodne zajednice.

Neke od tih reformskih mjera vrlo brzo će se naći na dnevnom redu Vlade Federacije BiH. Među njima su, tako, novi Zakon o radu, fiskalne reforme, diferencirana cijena za potrošnju električne energije, potpore zapošljavanju, i drugo.

U razgovorima, u kojima je sudjelovala i veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormark, istaknuto je da reforme nemaju alternativu, te da SAD žele pomoći našoj zemlji i na reformskom i na putu ka euroatlantskim integracijama.