zapadni balkan i eu

Novi “non-paper”: Slovenija će tražiti da se pregovori sa BiH otvore odmah

zastave evropska unija
Foto: Pixsell

Slovenija će na sljedećem Evropskom vijeću u decembru ove godine predložiti da pregovori sa Bosnom i Hercegovinom zvanično počnu odmah, zajedno s Ukrajinom i Moldavijom

Ministrima Vijeća ministara vanjskih poslova EU ponuđen je “non paper” za Zapadni Balkan iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka, javlja televizija N1.

Prema saznanjima ove televizije, ove države se zalažu da se Zapadni Balkan nađe na visokoj ljestvici prioriteta za EU, kao i da se pruži puna podrška putu država Zapadnog Balkana ka EU.

Ističe se kako je ovaj region izložen raznim uticajem sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku vanjsku i bebzjednosnu politiku, kao i tješnje raditi na usklađivanju svojih stajališta sa EU standardima.

Kroz ovaj novi dokument, saznajemo da se trebaju organizovati češće sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, te da bi ministri vanjskih poslova zemalja Z. Balkana trebali održavati redovnije sastanke sa ambasadorima zemalja EU.

Suštinski, ono na čemu se kroz ovaj dokument najviše insistira je, kako saznajemo, pojačano prisustvo Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što prije pridružile EU.

Slovenija će predložiti da se pregovori EU sa BiH otvore odmah

Prije decembarskog Evropskog vijeća, Robert Golob premijer Slovenije, uputio je pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i šefovima država ili vlada zemalja članica EU povodom otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, javlja također N1.

Slovenija će na sljedećem Evropskom vijeću u decembru ove godine predložiti da pregovori sa Bosnom i Hercegovinom zvanično počnu odmah, zajedno s Ukrajinom i Moldavijom.

“U svjetlu rata u Ukrajini, proces EU integracija treba tretirati prvenstveno kao stabilizacijsko oruđe i instrument za odvraćanje od uticaja stranih aktera koji su zainteresovani da ometaju evropske integracije BiH”, navodi se u prijedlogu Goloba.

Podsjetimo, Evropska komisija je 8. novembra dala je uslovno zeleno svjetlo BiH za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. U izvještaju se navodi da se preporučuje otvaranje pregovora kada BiH ispuni uvjete koje je EK dala ranije.