Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novinar RTV Srebrenica tvrdi: Direktorica je zabranila emitovanje izjave Grujičića

grujicic

Novinar RTV Srebrenica Marinko Sekulić optužbe direktorice Medihe Smajić kao reagovanje na izjave Mladena Grujičića kandidata srpskih stranaka za načelnika Srebrenice nazvao je neistinama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mladen Grujčić je 3. oktobra nazvao RTV Srebrenica na broj 440-626 na koji mu se javila Nada Petrović, tonski snimatelj, i tražio je nekog od novinara. Najprije je razgovarao sa kolegom Ademom Mehmedovićem, tražeći da da izjavu i pozove građane na smirivanje tenzija te da se ogradi od incidenata prethodne večeri na ulicama Srebrenice. Kolega Mehmedović je meni proslijedio telefonsku slušalicu da sa njim razgovaram i snimim ga pošto na mom radnom stolu je uređaj za telefonsko snimanje. Razgovor sa gospodinom Grujičićem sam snimio i tada je tehnički sekretar Senaid Smajić nazvao gospođu Medihu Smajić kako bi ona odobrila emitovanje tog priloga. Po njenom izričitom naređenju u eter se ne smije emitovati ništa što ona lično ne odobri. Nije ga željela ni saslušati, već je izričito zabranila emitovanje tog saopštenja tako da nije ni emitovano. Kako bih skinuo odgovornost sa sebe, ja sam gdina Grujičića o tome obavjestio SMS porukom, također i načelnika Ćamila Durakovića jer sam, pretpostavljao da će doći do problema zato što se radi o kršenju osnovnih normi novinarskog kodeksa. Ni od jednog od njih nisam dobio nikakav odgovor”, naveo je u svom reagovanju Sekulić.

Naveo je kako su sutradan zvale kolege iz nekog beogradskog radija. Takođe, navodi Sekulić, najprije se javila gospođa Petrović pa je telefon proslijeđen njemu.

“Sa njima sam neformalno razgovarao par minuta o opštem stanju i odnosima u Srebrenici. Između ostalog su me pitali je li tačno da ‘direktorica radija nije dozvolila da se emituje obraćanje Mladena Grujičića’ na što sam ja odgovorio potvrdno i na tome se razgovor završio. Napominjem, bio je to neformalni razgovor nikako izjava za javnost, još manje u ime firme u kojoj sam zaposlen, a čak me nisu ni za ime pitali. Gđa. Smajić me pozvala u svoju kancelariju i pitala šta je to bilo, kakve to izjave dajem. Odgovorio sam joj kao u prethodnim navodima, da bi ona počela vikati ‘Neće meni Mladen Grujičić govoriti šta on hoće i kad hoće, ja se ovdje pitam itd’. Izašao sam iz kancelarije da bi nešto kasnije tehnički sekretar Senaid Smajić svima nama u redakciji pročitao opomenu meni za neovlašteno davanje informacija s privatnog telefona i to zalijepio na ormar u hodniku”, navodi Sekućić.

Sve ove navode, naglašava, mogu potvrditi zaposlenici RTV Srebrenica koji su bili prisutni i to Adem Mehmedović, Nada Petrović, Senaid Smajić i Kadira Šakić.

“Postoji i listing telefomskih poziva tog dana. Zaštitu svojih prava ću tražiti putem suda”, naveo je Sekulić.