tirana

Novinari CIN-a i Žurnala dobitnici EU nagrada za istraživačko novinarstvo

nagrade

Fokus dodjele nagrade Evropske unije je slavljenje i promovisanje izvanrednog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj

U Tirani su dodijeljene nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini, za radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

Novinar Žurnala Amarildo Gutić dobitnik je druge nagrade za film „Bitka za političkog komesara“ iz serijala “Afera”.

Prvu i treću nagradu dobili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo – Mubarek Asani i Jelena Jevtić za priču “Šefica i njeni “crnokošuljaši” za iznude”, te Adna Zilić za priču “Policijske uniforme skrojene po mjeri privatnika”.

„Hvala žiriju i hvala kolegama iz redakcije Žurnala. Ovo je naša nagrada zato što se međusobno podržavamo u radu. Nadam se da će i tužilaštva smoći hrabrosti da završe naše priče i smjeste te kriminalce u zatvor. U svakom slučaju, magazin Žurnal će nastaviti sa svojim istraživačkim pričama i naravno i dalje ćemo biti noćna mora političarima u BiH“, izjavio je Gutić nakon uručenja nagrade.

Fokus dodjele nagrade Evropske unije je slavljenje i promovisanje izvanrednog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Ona promoviše izvanredna dostignuća istraživačkih novinara i doprinosi boljoj vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva.

Nagrade su dodijeljene na kraju prvog dana Medijske konferencije 2022 koja se održava u Tirani u Albaniji 10. i 11. novembra 2022. godine. Konferencija okuplja oko 180 učesnika Zapadnog Balkana i Evropske unije koji će diskutovati o ključnim izazovima sa kojima se danas suočavaju novinari i mediji: slobodi medija, zaštiti novinara, manipulaciji informacijama i dezinformacijama.