Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki udarac za moskvu

Rusi pobjegli iz Khersona, jutros su digli u zrak mostove preko Dnjepra

kherson

Kots je u snimci kazao kako su most digle u zrak ruske trupe koje su već napustile desnu obalu

Ukrajinska zastava osvanula je jutros u centru Khersona, najvećeg grada kojeg je ruska vojska držala pod okupacijom skoro devet mjeseci. Ukrajinska vojska još nije zauzela grad, ali u njemu je ostao živjeti dio ukrajinskog stanovništva, pa se na mrežama pretpostavlja da su oni postavili ukrajinsku zastavu na Trgu Slobode.

Ruski vojni dopisnik Aleksandr Kots objavio je video srušenih raspona Antonovskog mosta u blizini Khersona.

Kots je u snimci kazao kako su most digle u zrak ruske trupe koje su već napustile grad.

Uništen je i ponton koji su ruske okupacione snage bile instalirale odmah ispod Antonovskog mosta kako bi prevozile opremu i ljudstvo nakon što su Ukrajinci prethodno onesposobili sam most raketnim udarima.

Prije nego je srušen ponton, u ranim jutarnjim satima ruski vojnici su pješice prelazili preko njega na lijevu obalu Dnjepra.

Osim Antonovskog mosta Rusi su prilikom bijega s densne obale Dnjepra srušili i željeznički most u blizini Khersona, a prema nekim izvorima i pristupni most brani kod Kahovke koja je ujedno i most za prelaz sa jedne na drugu obalu. Ukrajinska vojska, kao ni civilne vlasti još uvijek nisu potvrdile da su potpuno preuzele kontrolu nad desnom obalom Dnjepra i samim Khersonom.

Udar po civilima

Nakon još jednog teškog poraza na bojnom polju ruska vojska je odgovorila udarima po civilima.

Ruske snage noćas su raketirale centar Mikolaeve.

“Kao odgovor na napredovanje naših oružanih snaga, Rusija je odgovorila raketnim napadom na stambenu peterospratnicu. Dvoje mrtvih, dvoje ranjenih”, napisao je šef ukrajinske vojne uprave Mikolaivske oblasti Vitalij Kim.