Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 72. godišnjica oslobođenja Tuzle (FOTO)

BiH

mesic tuzla (1)

Grad Tuzla obilježio je danas 72. godišnjice od prvog oslobađanja u Drugom svjetskom ratu. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća tim povodom dodijeljene su Plakete grada, a Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, proglašen je počasnim građaninom Tuzle.

Priznanja su dodijeljena Udruženju ˝Žene Srebrenice˝, reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, Zvonku Juriću, penzionisanom pukovniku Oružanih snaga BiH, i posthumno Muhamedu Mujkanoviću, interpretatoru narodnih pjesama i sevdalinki.

mesic tuzla (1)

Za Mesića kao počasnog građanina Tuzle glasali su svi vijećnici Gradskog vijeća Tuzle, njih 31, na sjednici održanoj u junu ove godine.

˝Ovo visokocijenjeno priznanje stiže iz grada koji je i u najtežim trenucima sačuvao osnovu i duh Bosne i Hercegovine, a to su tolerancija i odsutnost odvajanja po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Različitost je prirodna posljedica kretanja i to nije razlog za zatvaranje u nacionalne torove. Zajednički život u toleranciji je jedini izlaz iz nacionalizma i mržnje u koje su nas bacili protekli ratovi. Suočavanje sa istinom može biti bolno i neugodno, ali uvijek se pojavi neko ko se pita šta se zapravo dogodilo, a pojave se i dokumenti i preživjeli svjedoci i onda istina izađe na svjetlo dana˝, rekao je Mesić prilikom proglašenja.

mesic tuzla (2)

Inače, Mesiću je, kao dokazanom prijatelju BiH, koju vidi kao jedinstvenu, cjelovitu, nedjeljivu i nezavisnu državu, 2005. godine Univerzitet u Tuzli dodijelio počasni doktorat.

Hajra Ćatić, prilikom primanja plakete uime udruženja “Žene Srebrenice”, zahvalila je svim Tuzlacima koji su žrtve genocida u najtežim trenucima njihovog života primili kao svoje sugrađane.

mesic tuzla (4)

˝Ujedno, Tuzla je jedan od prvih gradova u BiH koja je trg nazvala imenom žrtava genocida u Srebrenici i mi, 20 godina poslije, uvijek s ponosom ističemo da osim što smo iz Srebrenice, mi smo također i iz Tuzle˝, poručila je Ćatić.

mesic tuzla (3)

Juriću je priznanje dodijeljeno za posebne zasluge pri organizovanju otpora u odbrani grada i ovog dijela BiH, a posthumno Muhamedu Mujkanoviću za nemjerljiv doprinos u očuvanju sevdalinke i narodnih pjesama. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci također je dobila plaketu grada Tuzle, jer su, kako je navedeno u obrazloženju, ˝osvojili sve što se moglo osvojiti i u BiH se uvijek vraćaju sa vrijednim priznanjima i nagradama˝.