Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježeno 13 godina od pogibije Borisa Trajkovskog

trajkovski

Polaganjem vijenaca ispred Spomen-obilježje na Matića brdu iznad Mostara, danas, 26.02. 2017. godine, obilježena je 13. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskoga, koji je zajedno sa suradnicima i članovima posade stradao u zrakoplovnoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju, obilježena je danas 26. 02. 2017. godine polaganjem vijenaca ispred Spomen-obilježje na Matića brdu, javlja Anadolu Agency (AA):

Polaganjem vijenacana, počast tragično stradalom makedonskom predsjedniku odalo je rukovodstvo Grada Mostara, uz predstavnike viših razina vlasti Bosne i Hercegovine te diplomatskog zbora u BiH i Republici Makedoniji, uz brojna udruženja Makedonaca iz BiH i regije, što govori kako se radi o velikoj povijesnoj ličnosti.

Zamjenik makedonskog ministra za ekonomiju Hristijan Delev je naglasio da se predsjednik Trajkovski zalagao za široku podršku regionu, koju zagovara i sadašnje rukovodstvo Makedonije.

“Predsjednik Boris Trajkovski je bio čovjek koji se zalagao za široku saradnju u regionu. Njegove poruke su žive i danas”, kazao je Delev.

Predsjednica udruženja Makedonaca “Braća Miladinovci” iz Sarajava, Emica Niami-Nalbantić je naglasila da je predsjednik Trajkovski bio markantno važna ličnost u regionu, koga su svi cijenili i kojeg se svi još rado sjećaju.

“Trinaest godina nakon nesreće mi još uvijek pamtimo njegov lik, pamtimo njegova djela. Bio je čovjek široke misli, bio je čovjek koji je mislio ne samo o Republici Makedoniji, nego i o čitavom regionu. Čovjek koji je imao ideju da region objedini ekonomski, da dovede građane u ekonomski prosperitet. Bio je za suradnju, čovjek koji je imao široki dijapazon misli i riječi”, kazala je Niami-Nalbantić, navodeći kako će se pošta predsjedniku Trajkovskom i u buduće odavati uz sjećanje na njegov život i djela.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić je podsjetio da je Trajkovski poginuo prilikom dolaska u prijateljsku posjetu Mostaru s namjerom da se kroz investicijsku konferenciju učvrste veze i napravi ekonomski boljitak za narode BiH i Makedonije.

“Ta tragedija svake godine iznova nas podsjeća na taj tužni događaj, ali isto tako, rekao bih, svake godine dodaje jedan novi kamen u prijateljske odnose, da nas spaja taj most, koji je predsjednik Trajkovski počeo da gradi”, kazao je Bešlić.

On je izrazio nadu da će to ostati za pokoljenja u budućnosti i da će odnosi između Makedonije i BiH svakim danom biti sve bolji.

Naglasio je da se tragedija dogodila ljudskom pogreškom i da se ono što je bilo ne može ispraviti, ali da se bolji odnosi mogu graditi.

“Nažalost, ova tragedija se desila ljudskom pogreškom. Istrage su sve pokazale da je zbog loše vidljivosti i loših vremenskih prilika pilot imao previše hrabrosti i spustio se ispod donje kritične granice i zakrčio je na ovom području zemlju, tako da je došlo do tragedije. Nažalost, ljudska greška dovela je do tužne spoznaje. Ne možemo vratiti ono što je bilo, ali možemo graditi bolje odnose i naučiti određene stvari, da ipak treba poštovati sve one procedure koje se donesu“, zaključio je Bešlić.