Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

161 kandidat

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

adisa alikadic heric
FOTO: Fena
Ministrica Adisa Alikadić Herić

Od onih koji su prošli, 48 studenata ostvarilo je pravo na stipendiju u iznosu od 240 KM, 58 na iznos od 170 KM  i 55 studenata na iznos od 150 KM

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde sačinilo je preliminarnu rang listu za dodjelu studentskih stipendija studentima I i II ciklusa studija za studijsku 2023/2024. godinu.

Putem javnog poziva, od 186 prijavljenih, pravo na dodjelu studentskih stipendija ostvario je 161 student s prostora BPK. U toku je žalbeni rok, nakon čega će prema riječima resorne ministrice Adise Alikadić-Herić, ministarstvo sačiniti konačnu rang listu, koju će uputiti prema Vladi BPK Goražde na usvajanje.

Za stipendiranje studenata I i II ciklusa studija izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 209.090KM.

– Razlog zbog kojih 25 studenata nije ostvario to pravo je uglavnom zbog prosjeka ocjena, prosjeka primanja ili je u pitanju obnova studijske godine. Od onih koji su prošli, 48 studenata ostvarilo je pravo na stipendiju u iznosu od 240 KM, 58 na iznos od 170 KM  i 55 studenata na iznos od 150 KM. Naše opredjeljenje je bilo da što više studenata ostvari pravo na stipendiju i pod posebnim uslovima, tako da deficitarnih zanimanja imamo 25 bez kriterija u najvećim iznosima, a to su studenti medicine, njemačkog jezika i razredne nastave – navela je Alikadić-Herić, dodajući da od 18 studenata koji studiraju medicinu njih 10 na Univerzitetu u Sarajevu, a ostali na Univezitetu u Foči.

Naglasila je da na za studentske stipendije u budžet prvobitno planirano 200.000 KM te da je, kako bi se udovoljilo svim studentima koji ispunjavaju uslove prema kriterijima, ministarstvo obezbijedilo dodatna sredstva.

– Nakon žalbenog roka prema Vladi BPK Goražde će biti upućena konačna rang lista, kako bi se pristupilo potpisivanju ugovora. Mislim da ćemo do kraja aprila ići sa isplatom dvije stipendije, dinamikom kako smo išli i prošle godine, kako bismo na zadovoljstvo studenata do naredne studijske godine izmirili obaveze po ovom osnovu – kazala je resorna ministrica.

PRELIMINARNU LISTU MOŽETE POGLEDATI OVDJE!