Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka URŽ-a

Oboren tender KCUS-a, mislili su da mogu sniziti cijenu tehničkih pregleda vozila u FBiH?!

kcus
Foto: Screenshot/YouTube/AJB

Očito niko nije provjeravao stanje: Tenderom propisali da se stanice tehničkih pregleda mogu nadmetati – pa ko ponudi nižu cijenu

Ured za razmatranje žalbi BiH oborio je nezakoniti tender Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) raspisan 23. marta za usluge tehničkog pregleda i registracije motornih vozila. Ukupna cijena tendera bez PDV-a iznosila je 9.000 KM, a razlog obaranja tendera je poprilično banalan.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ured za razmatranje BiH uvažio je žalbu ponuđača ASA Testing Centar Sarajevo i ustanovio da je KCUS raspisanim tenderom prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH.

Naime, KCUS je u tenderu propisao da će okvirni sporazum dodijeliti ponuđaču na osnovu kriterija „najniže cijene tehnički zadovoljavajuće ponude odnosno ponuđačima će naknadno biti omogućeno dodatno smanjenje cijena njihovih ponuda tokom e-aukcije.

Međutim, kako se navodi, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH je Pravilnikom o tehničkim pregledima propisao jedstveni cjenovnik usluga tehničkih pregleda vozila na području cijele Federacije BiH. Ovaj pravilnik oabvezuje sve stanice tehnčkog pregleda na jedinstvene cijene.

faksimil odluke URZ o tenderu KCUS

Tako da nijedna stanica tehničkog pregleda na području FBiH nema odobrenje snižavati cijene u smislu ostvarivanja pogodnosti prilikom javnog odabira ponuđača usluga tehničkog pregleda. Ukoliko bi to učinila izgubila bi pravo obavljanja tehničkih pregleda vozila.

Ured za razmatranje žalbi je ustanovio da Zakon o javnim nabavkama jasno propisuje da ponuđači moraju postupati i u skladu sa propisima kojima je regulirana njihova oblast. Tako da se u ovom slučaju ne može provoditi nikakva e-aukcija tokom koje bi se snižavala cijena ponude.