Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbijen Popovićev zahtjev za uvid u Mladićeve povjerljive dokumente

BiH

mladic

Haški sud odbio je u petak zahtjev advokata oficira Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića, pravosnažno osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici 2015. godine, da izvrši uvid u povjerljive spise iz slučaja koji se vodi protiv Ratka Mladića, a koji se tiču događanja u Srebrenici.

Popovićevi odvjetnici, zatražili su uvid u povjerljivu dokumentaciju kako bi pokušali da pokrenu reviziju pravosnažne presude, a koja je moguća samo ukoliko se pojavi novi dokaz za koji se nije znalo prije pravosnažnog okončanja postupka, javlja Tanjug.

Tom zahtjevu se usprotivilo haško tužiteljstvo koje smatra da Popovićevi advokati nisu u svom zahtjevu pokazali neophodnu vezu između uvida u povjerljivu dokumentaciju i “nove činjenice” na osnovu koje bi se dozvolila revizija postupka.

Sudsko vijeće je odbilo zahtjev Popovićevih odvjetnika jer smatra da nisu objasnili na koji bi način povjerljivi spisi iz Mladićevog slučaja doprinijeli “uspostavljanju nove činjenice”.

“Nakon okončanja postupka prag za pristup dokumentima je viši i nije dovoljna samo veza između slučajeva”, smatra Haški sud.

U januaru 2015. godine Žalbeno vijeće suda u Hagu potvrdilo je doživotne kazne zatvora Vujadinu Popoviću i Ljubi i Beari zbog zločina u Srebrenici i Žepi, počinjenih u julu 1995. godine. Kazna je u tom slučaju potvrđena i Dragi Nikoliću koji je osuđen na 35 godina, dok je Radivoju Miletiću kazna s 19 smanjena na 18 godina. Vinku Pandureviću potvrđena je kazna od 13 godina zatvora.

U Mladićevom slučaju čeka se izricanje prvostepene presude.