BiH

sud bih

Odgođeno suđenje Mektiću zbog bolesti tužioca

13/08/2020

Podsjećamo, bivši ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je kako je optužnica protiv njega rezultat lične osvete glavnog tužioc Tužilaštva BiH Gordane Tadić

Ročište u predmetu protiv bivšeg ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića i još tri osobe, optužene za zloupotrebu položaja, koje je bilo zakazano za danas u Sudu BiH, odgođeno je zbog bolesti tužioca, rekla je Srni Mektićev advokat Senka Nožica.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju zbog navodnih koruptivnih djela kojima je pričinjena šteta od 244.764 KM.

Oni se terete za zloupotrebu položaja prilikom realizacije Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 eura finansirala Delegacija EU u BiH.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudskih resursa, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Oni se terete i za kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Podsjećamo, bivši ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je kako je optužnica protiv njega rezultat lične osvete glavnog tužioc Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

– To je nebuloza i neistina. Naveli su štetu preko 244 hiljade KM, a roba je kupljena i isporučena civilnim zaštitama. To je njena lična osveta za sve ono što sam govorio o Tužilaštvu BiH kao kriminalnoj i korumpiranoj pravosudnoj instituciji. Znao sam to i o tome sam govorio – rekao je Mektić nakon podizanja optužnice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.