sud bih

Određen pritvor Milomiru Savčiću, predsjedniku Boračke organizacije RS-a

savcic2

Ovu informaciju potvrdio je RTRS-u Savčićev advokat Miodrag Stojanović

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću, optuženom za pomaganje u genocidu u Srebrenicu.

Ovu informaciju potvrdio je RTRS-u Savčićev advokat Miodrag Stojanović.

Podsjetimo, državno tužilaštvo ranije je zatražilo od Sudskog vijeća da odredi pritvor Milomiru Savčiću, nekadašnjem komandantu 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, uz obrazloženje da je u nekoliko navrata prekršio jednu od ranije izrečenih mjera zabrane istupom u medijima, dok je Odbrana predložila da se ovaj prijedlog odbije kao neosnovan.

Tužilac Ibro Bulić je podsjetio da je Sud ranije Savčiću zabranio da u medijima istupa o činjenicama koje se odnose na ovaj postupak. Prema tužiocu, Savčić je Alternativnoj televiziji (ATV) 7. jula dao izjavu u kojoj, između ostalog, kaže “… kvalifikacije koje je utvrdio ad hoc sud neće Srbe natjerati da priznaju nešto što nije istina”, kao i da je 23. jula za isti mediji komentarisao izmjene i dopune zakona koje se odnose na negiranje genocida, govoreći o tome “šta je cilj tog zakona i odluke”, piše Birn.

Iz toga, prema tužiocu, proizilazi da se optuženi upustio u javnu raspravu za krivično djelo genocida.

Savčić je potom, kako je nastavio tužilac, za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) govorio o izvještaju Komisije za Srebrenicu i da “ne može prihvatiti nešto što se nije desilo” i da se izmjene i dopune zakona “moraju odbaciti”, kao i da je o izmjenama govorio i za TV Kanal 3.

“Poziva se na Komisiju koja je formirana od strane Vlade RS-a da utvrdi činjenice o srebreničkom genocidu, pa je ta Komisija utvrdila apsurdne i nedopustive činjenice, pa ih plasirala u javnost”, kazao je u izlaganju tužilac Bulić.

Svi ovi istupi, prema Tužilaštvu, na svojevrstan način šalju poruku svim budućim svjedocima i vještacima.

“Da bi Sud neometano mogao da nastavi sa provođenjem postupka, potrebno je da odredi pritvor”, rekao je tužilac uz obrazloženje da se pritvor traži zbog opasnosti utjecanja na svjedoke i saučesnike na način kako se ponaša do sada, te uznemirenja javnosti do kojeg mogu dovesti istupi optuženog.

Savčiću je na teret stavljeno da je u julu 1995. planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka prilikom zarobljavanja i zatočavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija u Novoj Kasabi, te njihovom zlostavljanju i ubistvima.

Branilac Miodrag Stojanović je kazao da je prijedlog Tužilaštva konfuzan, nedorečen, kontradiktoran, nejasan te u jednom dijelu maliciozan, zbog čega je zatražio od Suda da ga odbije kao neosnovanog, jer se iz podneska ne može zaključiti šta su konkretni tužilački prijedlozi.

Prema Stojanovićevim riječima, tužilački prijedlog tretira branioca i njegove izjave za TV emisije od decembra 2019., te je napomenuo da branilac u ovom predmetu nema nikakve izrečene mjere, kao i da je “optuženi raspravljao o predmetu preko posrednika”, odnosno advokata.

“Iznijeti svoj stav o bilo čemu je u sferi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Postoje i ograničenja države u kojima se navodi da ne smije komentarisati činjenice vezane za predmet”, kazao je Stojanović.

Od ranije izrečenih mjera, branilac je zatražio da se Savčiću ukine mjera zabrane napuštanja BiH, ali da se ne protivi da na snazi ostanu mjere sastajanja sa svjedocima te zabrane komentarisanja konkretnih činjenica iz njegovog predmeta, na šta se, prema njegovim riječima, ne mogu odnositi navodi Tužilaštva.

Savčić je u obraćanju Sudu rekao kako ne stoje navodi da je optužnicom postao svjestan težine krivičnog djela, te da nema, niti je imao namjeru da napusti teritoriju BiH, niti da se ne pojavljuje na pozive Suda.

Prema Savčićevim riječima, ekstremna desničarska grupa je 11. jula prije nekoliko godina imala želju da organizuje miting podrške Ratku Mladiću i da je on jedini bio koji se tome usprotivio i da se na taj dan ne prave nikakvi skupovi.

Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) osudilo je na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti u zakonom predviđenom roku.

Suđenje Savčiću je počelo u junu 2020. i od tada je održano samo nekoliko ročišta, dok je zadnji put ročište održano početkom februara ove godine.