Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijećnici izglasali

Općina Centar prodaje Hastahanu, gradi se zgrada Centralne banke

Hastahana 2

Centralna banka zemljište površine 2.290 kvadrata dobila je za 4,7 miliona KM, a na ovoj lokaciji planira graditi poslovni objekt i parking mjesta

Sa 18 glasova za na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo izglasan je Prijedlog odluke o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom radi izgradnje poslovnog objekta javnog sadržaja u Parku prof. dr. Nijaza Durakovića.

Jedan dio parka Hastahana pripast će Centralnoj banci (CB) nakon što su vijećnici Općinskog vijeća danas izglasali prodaju.

Od ukupno 27 vijećnika, koliko ih je bilo prisutno na današnjoj sjednici, 18 je glasalo za prodaju dijela Parka prof. dr. Nijaza Durakovića, poznatijeg kao Hastahana. Devet vijećnika je bilo protiv.

Centralna banka zemljište površine 2.290 kvadrata dobila je za 4,7 miliona KM, a na ovoj lokaciji planira graditi poslovni objekt i parking mjesta.

Centralna banka BiH već duže vrijeme radi na osiguravanju adekvatnog prostora za smještaj svoje Glavne jedinice Sarajevo, a dio tih aktivnosti je trenutno fokusiran na nabavku adekvatne lokacije na području grada Sarajeva radi izgradnje objekta u skladu sa potrebama banke, a jedna od onih koje su razmatrane jeste i lokacija Hastahana.

Iz CBBiH tvrde da u tom slučaju govore o 10 posto sadašnje površine parka Hastahana, dok bi preostalih 90 posto, prema predloženom regulacionom planu, činila zelena površina.

Predsjednik Mjesne zajednice Marijin Dvor Zvonimir Bošnjak kazao je da će nakon dašnje sjednice znati koje će pravne korake dalje poduzeti.

“Od početka se protivimo bilo kakvoj izgradnji objekata u Hastahani gdje smo željeli samo moderno uređen park za djecu. Međutim, općinska birokratija imala je sasvim suprotan cilj da gradi objekte koji nisu u interesu građana. Sad su naumili graditi objekat za koji smatramo da je Trojanski konj samo da se uđe na tu lokaciju. Imamo informaciju da je načelnik već kupio 16 ili 17 glasova i da se sprema prodaja tog prostor. Mi ćemo se svim sredstvima boriti da zaustavimo tu gradnju”, naglasio je ranije Bošnjak.

Građani protiv prodaje Hastahane:”Načelnik je kupio 16-17 glasova, otimaju nam park”