Općina Novi Grad Sarajevo dobila BFC certifikat

bfc_novi_grad_efendic_4

Općina Novi Grad Sarajevo prva je jedinica lokalne samouprave u Sarajevskom kantonu koja je postala nosilac BFC certifikata – (Business Friendly Certification BFC certifikatom), čime je potvrdila status općine sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Tim povodom, na ulazu u zgradu Općine danas su Općinski načelnik Semir Efendić i Jozo Bejić, predsjednik Mreže za povoljno okruženje (BFC) FBiH svečano otkrili BFC tablu.

Certifikat je priznanje za kvalitet, ali i obaveza lokalne zajednice u pogledu kvalitete pružanja usluga, prije svega privrednim subjektima, investitorima i ostalim nosiocima lokalnog ekonomskog razvoja.

Kako je kazao Jozo Bejić, nosioci BFC certifikata su općine koje su dokazale kroz ispunjavanje 12 kriterija i 85 potkriterija da su povoljna destinacija, odnosno da su njihove službe povoljne za domaće, ali i strane investitore, te da su na usluzi u fazi predinvesticije i postinvesticije.

Ovom prilikom čestitao je Općinskom načelniku, Općinskom vijeću i kompletnoj administraciji, koja je svojim radom uspjela da dobije ovaj certifikat, do kojeg nije lahko doći.

„BFC certifikat posjeduje samo 35 općina i gradova država članica regionalne Mreže za povoljno poslovno okruženje Jugoistočne Evrope, a od 20 općina iz FBiH, koje su bile u
procesu certificiranja, njih 10 su nosioci ovog certifkata“, rekao je Bejić.

Načelnik Semir Efendić istakao je da BFC certifikat za Općinu Novi Grad, na neki način predstavlja potvrdu svega onoga što je ova lokalna zajednica radila proteklih godina. Naveo je da je sam proces certifikacije trajao 18 mjeseci, te da je Općina trebala ispuniti 85 konkretnih mjera, odnosno uslova da bi dobila certifikat.

„Općina je od ranije opredijeljena da bude prijateljski raspoložena prema biznisu i svemu onome što otvara radna mjesta u našoj općini. Regionalna mreža Jugoistočne Evrope ocijenila je Općinu Novi Grad kao uspješnu. To je znak za sve one koji dođu u Općinu Novi Grad da će procedure, koje provodi administracija biti na neki način prilagođene i završene sa razumjevanjem. To se prije svega odnosi na firme koje već posluju ili žele investirati u općini Novi Grad“, rekao je načelnik Efendić.

BFC cetrifikat ima deset općina i gradova u FBiH. Pored Općine Novi Grad Sarajevo to su Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Gradačac, Tešanj, Žepče, Posušje, Jablanica i Sanski Most.