Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izjava suprotna istini

Opet svjedočimo situaciji “Dodik protiv Dodika”

dodikpres (1) (2)

Dodikovu izjavu da uvijek podržavao teritorijalni integritet BiH i da ga ne želi mijenjati demantuju njegove ranije izjave

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas, upitan da prokomentira dešavanja u Ukrajini kako podržava teritorijalni integritet te države. Pri tome je napravio poveznicu da podržava i teritorijalni integritet Ukrajine, uz naglasak “…kao što podržavam teritorijalni integritet BiH i ne želeći da mijenjam taj integritet, i to je bila jasna poruka svih ovih mjeseci i godina”.

Piše: A. DUČIĆ

Dovoljno je međutim naći samo neke od svježijih Dodikovih izjava, dijelom izrečenih i u samoj Skupštini RS-a, kako bi se zaključilo da ovo što je danas izjavio ne odgovara potpuno istini.

Tako je Dodik još 12. oktobra prošle godine uoči sjednice Predsjedništva SNSD-a izjavio da neskriveno rade na projektu samostalne Republike Srpske.

U julu prošle godine, SNSD je čak objavio i spot pod nazivom “Branimo istinu – ne damo Srpsku” u kojem Dodik ističe da je poslije nametanja zakona o zabrani negiranja genocida spreman da odmah proglasi samostalnost RS.

-Mislim da RS nema drugog izbora i da je prisiljena da krene procesu disolucije“, navodi Dodik u ovom spotu.

Pitanje otcjepljenja RS Milorad Dodik je, prema pisanju Žurnala iz prošle godine, iz različitih razloga, otvarao tridesetak puta.

U februaru 2020. godine sjednicu NSRS je pred poslanicima počeo sa “Goodbye BiH, welcome RSEXIT”.

Treba li podsjećati da je prije dolaska na vlast Dodik bio za teritorijalni integritet BiH, javno je govorio da se u Srebrenici desio genocid, da su Ratko MNladić i Radovan Karadžić zločinci i kukavice koje bježe od ruke pravde…