Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

edukacija

Otvorena frankofona medijateka u Gimnaziji Obala u Sarajevu

l_2fc59a6ffcd945c02666b3350c52b918

Od otvaranja u septembru 2018. godine, dvojezični frankofoni razred, koji podrazumijeva intenzivnije časove francuskog jezika kao i predmete matematike i hemije na francuskom, pohađalo je pet generacija đaka

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic danas je otvorila frankofonu medijateku Simone de Beauvoir “Petite France” u Gimnaziji Obala u Sarajevu.

– Devedeset učenika dvojezičnog frankofonog razreda i 132 učenika koji uče francuski jezik izvan dvojezičnog razreda moći će koristiti više od 180 francuskih djela svih žanrova. Drago mi je što učenicima možemo staviti na raspolaganje i tablete za učenje francuskog jezika – kazala je Toudic.

Njen cilj je da francuski jezik u Bosni i Hercegovini ponovo zadobije mjesto koje mu pripada, te je istakla da svega oko 6.000 učenika uči francuski jezik u državi. U budućnosti će se zalagati da taj broj bude puno veći.

– Poznavanje francuskoj jezika je značajan adut za učenike. Naučiti francuski znači dodatno obogatiti svoju biografiju, koju čini ne samo kulturno i lično bogatstvo, nego je i ključno za visoke studije u Francuskoj ili u drugim frankofonim zemljama – naglasila je Toudic.

Direktor Gimnazije Obala Benjamin Hedžić naveo je da je danas otvorena medijateka koja učenicima omogućava da njihov nastavni proces bude kvalitetniji, inovativniji i moderniji, te da im se da pristup onim medijima, koji su potrebni da bi se učio francuski jezik.

– Saradnja sa Francuskom ambasadom i Francuskim institutom dovela je da učenici imaju dobre uslove za rad. Sveukupno ovo je jedna pozitivna priča koja dovodi do većeg broja upisanih učenika koji žele izučavati francuski jezik – rekao je Hedžić.

Od otvaranja u septembru 2018. godine, dvojezični frankofoni razred, koji podrazumijeva intenzivnije časove francuskog jezika kao i predmete matematike i hemije na francuskom, pohađalo je pet generacija đaka.

Od septembra 2021. godine, ovaj dvojezični razred priznat je kao odjeljenje izvrsnosti za šta je dobilo certifikat LabelFrancEducation.