Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan memorandum

Ozvaničena podrška SAD-a antikoruptivnim aktivnostima Kantona Sarajevo

forto nelson (1)

Vlada i narod Sjedinjenih Američkih Država su posvećeni sigurnoj, prosperitetnoj i stabilnoj BiH

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Jorgan Andrews danas su potpisali Memorandum o razumijevanju koji tretira podršku i pomoć koju će Ambasada SAD pružiti Vladi KS u obučavanju i jačanju kadrovskih kapaciteta Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Osim jačanja kapaciteta Ureda, Forto je naglasio da je nastojanje da se Ured potpuno izdvoji od političkih uticaja i dovede struka koja će omogućiti da se prvenstveno Kanton Sarajevo izbori sa korupcijom.

– Američka administracija je možda prepoznala da je ovo put, kojim ćemo kao Kanton Sarajevo postati primjer ostatku države a u nekim stvarima i regije u borbi protiv korupcije. Ovo je veliki korak za Kanton Sarajevo – kazao je Forto.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Jorgan Andrews izjavio je da se samo zajedničkim radom i gradnjom mreža može garantirati sigurna i prosperitetna budućnost BiH, koja će pomoći da se zaštiti i SAD.

– Naš cilj je da gradimo kapacitete i podržimo institucionalnu saradnju između sarajevske policije, tužilaštva, Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo i drugih institucija. U sklopu toga finansiramo Program saradnje i partnerstva u oblasti krivičnog prava u borbi protiv korupcije u BiH. Program je komponenta globalnog Programa američke advokatske komore, koji je osmišljen da osnaži policiju, istražioce, sudije, tužioce, pravnike u oblasti krivičnog prava, sudske administratore, aktere iz civilnog društva, zatvorske službenike, ministarstva pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i druge predstavnike krivičnog pravosuđa da svoj posao rade efikasno i djelotvorno – kazao je Andrews.

Pored navedenog Programa dodaje da se finansira „rad novog visokog savjetnika za rad i borbu protiv korupcije, koji će pružati podršku vlastima i antikoruptivnim aktivnostima u Kantonu Sarajevo“.

– Uskoro ćemo imenovati tu osobu i imat će iskustvo u uspješnom procesuiranju slučajeva javne korupcije u SAD. Očekujemo da će savjetnik biti od koristi svim institucijama uključenim u borbi protiv korupcije u KS – istakao je Andrews.

Vlada i narod Sjedinjenih Američkih Država su posvećeni sigurnoj, prosperitetnoj i stabilnoj BiH.

– Da bi BiH zauzela mjesto kojoj pripada u zajednici evropskih demokratija i ugradila osjećaj optimizma za budućnost među građanima mora uspjeti u prevenciji korupcije i borbi protiv nje. U Kantonu Sarajevo građani su prije godinu dana rekli da se stvari mogu i moraju poboljšati odnosno glasali su za budućnost u kojoj korupcija ne vlada. Ta očekivanja građana su veliki teret za izabrane zvaničnike i za one čija je dužnost da osiguraju vladavinu prava i da istražuju i procesuiraju korupciju – naglasio je ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

Potpisivanje Memoranduma ministrica pravde i uprave u Vladi KS Lejla Brčić vidi kao „novu faza koja će dovesti do toga da osobe koje su korumpirane moraju završiti iza rešetaka”.