Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izglasano nepovjerenje

Pala Vlada Zeničko-dobojskog kantona, vlast preuzima SDA sa preletačima

Foto: Fena

Prije izglasavanja nepovjerenja Vladi ZDK, Ogrić je predložio i donošenje zaključka kojim se poziva Vlada ZDK da prekine sve aktivnosti iz svog domena rada, a rukovodioce javnih preduzeća, ustanova i privrednih subjekata kojima je osnivač ZDK da obustave sve aktivnosti

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), na drugoj ovosedmičnoj hitnoj sjednici, izglasala je nepovjerenje Vladi ZDK-a na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić, koja je dužnost preuzela 23. decembra prošle godine. Nova Vlada ZDK bit će imenovana naknadno.

Predsjednik Kluba SDA Alija Ogrić, koji je predložio dnevni red današnje sjednice sa samo jednom tačkom- Izglasavanje nepovjerenja Vladi ZDK, istakao je da se Vlada ZDK nije pridržavala usvojenog Programa rada Vlade ZDK. To je, dodao je, prouzročilo kašnjenje ili zastoje u realizaciji nekih projekata pa je pozvao premijerku Mehmedić da podnese ostavku.

Obraćanje premijerke

Premijerka Mehmedić je u svom obraćanju zastupnicima SZDK prezentirala izvještaj o radu Vlade ZDK u proteklom periodu te finansijsko stanje ZDK-a.

-Želim da zahvalim svim resornim ministrima na utrošenoj energiji, na odličnoj sinergiji – radili smo, po mom mišljenju, jako dobro. Mislim da su navodi da je ova vlada nesposobna da dalje vodi procese netačni.

Jasno je meni da ni ova prezentacija i sve što mi, ovdje, kažemo neće promijeniti odluku nove parlamentarne većine- kazala je Mehmedić.

Dodala je kako joj je činjenicom da je bila na čelu tog kantona “ukazana velika prilika, zadovoljstvo i čast da bude premijerka ZDK-a” te da su je svi resorni ministri učinili boljom osobom i profesionalcem.

Predloženi zaključci

Prije izglasavanja nepovjerenja Vladi ZDK, Ogrić je predložio i donošenje zaključka kojim se poziva Vlada ZDK da prekine sve aktivnosti iz svog domena rada, a rukovodioce javnih preduzeća, ustanova i privrednih subjekata kojima je osnivač ZDK da obustave sve aktivnosti koje se odnose “na provođenje konkursnih procedura radi prijema u radni odnos, zaključivanja ugovora o djelu i svid drugih srodnih aktivnosti do imenovanja nove Vlade ZDK”, koja će odražavati volju nove skupštinske većine u tom kantonu.

Zaključak je dobio podršku zastupnika, koji su s 20 glasova za, 13 protiv te bez suzdržanih glasova usvojili i zaključak o izglasavanju nepovjerenja Vladi ZDK, čime Vlada ZDK, kojoj je danas izglasano nepovjerenje, podnosi ostavku.

Prošle sedmice formirana je nova parlamentarna većina, okupljena oko Stranke demokratske akcije, na hitnoj sjednici ovog ponedjeljaka, 9. oktobra, za novog je predsjedavajućeg SZDK izabrala je Ćazima Huskića iz SDA, a iz iste će stranke, u skladu s koalicionim dogovorom, biti i novi premijer ZDK.

Bivši predsjedavajući SZDK Dejan Kovačević (Narod i Pravda) na toj je sjednici podnio “neopozivu ostavku” na poziciju predsjedavajućeg SZDK te predsjednika Kluba Hrvata u SZDK, ali će taj klub naknadno izabrati novog kandidata za Radno predsjedništvo SZDK i predsjednika Kluba Hrvata.

Programski principi

Klub Bošnjaka, koji je također zasjedao u ponedjeljak, smijenio je zamjenicu predsjedavajućeg Behiju Kulović (Naša stranka), ali koja je, prije usvajanja dnevnog reda podnijela “neopozivu ostavku”. Klub Srba, u kojem participiraju samo dva zastupnika, u ponedjeljak također nije postigao dogovor o imenu novog kandidata za zamjenika ili predsjedavajućeg SZDK pa je na toj poziciji ostao Goran Bulajić iz Demokratske fronte.

Programske principe partnerskog djelovanja na području ZDK-a za period 2023.-2026. godina, u petak su, 6. oktobra, osim predstavnika SDA, potpisali i predstavnici Demokratske Fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Narodnog evropskog saveza (NES) te samostalni zastupnici Ivo Tadić (bivši član Hrvatske demokratske zajednice BiH), Alen Kapković i Amela Granić (bivši članovi BHI – KF). U narednom će periodu u opoziciji u tom kantonu biti Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, NiP, BHI-KF, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Naša stranka.

Dosadašnji ministri DF-a i NES-a vjerovatno će biti članovi i nove Vlade ZDK, jer su njihove stranke članice nove parlamentarne većine u tom kantonu.