BiH

Američki "specijalac"

Palmer stiže u BiH, Tegeltija tvrdi da će se razgovarati o ekonomiji i “malo o politici”

08/09/2020
Foto: PIXSELL

Tegeltija je dodao da se nikada ne mogu zaobići ni političke teme, te da će na stolu svakako biti razgovor o izborima

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je da će sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Matthew Palmerom tokom njegove predstojeće posjete Sarajevu razgovarati, prije svega, o “problemima sa kojima se susreće ekonomija BiH kao posljedice virusa korona”.

“Govorićemo o tome šta je potrebno BiH da bi napravila veliki investicioni ciklus, kako bi pokrenuli našu privredu i, naravno, očekujući podršku iz SAD kao velike zemlje i njihovog velikog uticaja na međunarodne finansijske institucije da taj investicioni ciklus podrže u BiH kod tih institucija”, rekao je Tegeltija sinoć za ATV.

On je dodao da se nikada ne mogu zaobići ni političke teme, te da će na stolu svakako biti razgovor o izborima.

Podsjećanja radi, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče u Narodnoj skupštini RS da će u toku dana uputiti zahtjev Predsjedništvu BiH da se izmjesti Ambasada BiH iz Tel Aviva u Jerusalem i da će o tome obavijestiti Palmera kada sutra dođe u Sarajevo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je inicijativu Dodika da Bosna i Hercegovina premjesti sjedište svoje ambasade u Izraelu kao politikantsku i populističku, s ciljem da se nakon sporazuma Srbije i Kosova i naša zemlja na bilo koji način poveže s tim procesom.

– To naravno neće biti moguće, niti će to uopće biti tema na sjednici Predsjedništva BiH, izjavio je Džaferović za Fenu.

Naglasio je BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija.

I Željko Komšić je reagovao je na izjavu Dodika o tome da će tražiti premještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.

– Ovo Dodikovo zalaganje za, kako on kaže, američke interese je licemjerno, a čak i smiješno. Ono dolazi od strane čovjeka sa američke crne liste. Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se se protivi zajedničkoj BiH i SAD protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima, pa nema čovjeka u BiH koji je više protiv američkih interesa, izjavio je Komšić.

– Na ovaj način želi da prikrije svoj sukob sa američkom administracijom, i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče, dodao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.