Papa u Katedrali “Srca Isusova”: Narod koji zaboravlja svoju prošlost nema budućnosti

BiH

Papa Franjo u Katedrali “Srca Isusova”: Narod koji zaboravlja sv
Iz Katedrale "Srca Isusova" papa Franjo je krenuo prema Franjevačkom međunarodnom studentskom centru na Grbavici gdje će prisustvovati ekumenskom i međureligijskom susretu s poglavarima ostalih konfesija u BiH. (Haris Badžić - Anadolu Ajansı)

Dobrodošlicu papi Franji u Katedrali “Srca Isusova”, u prisustvu svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca, poželio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić rekavši kako “u vrtu ima sve manje cvijeća koje se može ubrati za oltar” i dodao kako je potrebna ohrabrujuća riječ koja će pomoći, javlja Anadolu Agency (AA).

Papi je ovom prilikom u ime Katoličke crkve u BiH uručen poklon kopija slike “Gospe Kondžilske”.

Uslijedila su svjedočenja o ratnim strahotama Zvonimira Matijevića, redovnika iz Banjalučke biskupije oboljelog od multipla skleroze, Joze Puškarića, svećenika Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i Ljubice Šekerije iz Družbe sestara Božije ljubavi iz Travnika, nakon kojih je papa Franjo, odložio unaprijed spremljeni govor i obratio se, kako je kazao, “iz srca”.

[pull_quote_right]Nakon izlaska iz Katedrale papa je prišao slijepom muškarcu kojeg je poljubio. Potom je ušao u papamobil i pozvao djevojku iz mase da mu priđe i uzeo zastavu Bosne i Hercegovine[/pull_quote_right]

“Pripovijedali su nam o životu i iskustvima i mnogo stvari dobrih, ali i loših. Svjedočanstva govore sama za sebe. To je jednostavno memorija vašega naroda. I narod koji zaboravlja svoje sjećanje nema budućnosti. Ovo je sjećanje vaših otaca i vaših majki, vaših predaka u vjeri. Govorili su nam samo troje, ali iza njih stoje toliko onih koji su propatili isto. Nemate pravo zaboraviti vašu povijest, ne za osvetiti se nego za biti mirotvorac, činiti mir. Ne za gledati na to kao na čudnu neobičnu stvar nego da biste mogli ljubiti kao što su i oni ljubili. U vašoj krvi i vašem pozivu stoji zapravo krv i svjedočanstvo onih koji su svjedočili. To je krv i svjedočanstvo redovnika, bogoslova i sjemeništaraca…”, kazao je uz ostalo papa Franjo.

Kazao je kako mu je iz svjedočenja nekoliko riječi ostalo u srcu, a jedna od njih je oprost.

“Čovjek koji se posvetio Gospodinu, a koji ne zna oprostiti zaista ničemu ne služi”, kazao je papa.

Dodao je kako “svi imaju sjeme dobrote jer svi smo mi djeca Božija. Blago vama koji imate tako blizu ovakva svjedočanstva, nemojte ih zaboraviti, molim vas. Neka i vaš život raste zajedno sa ovim sjećanjima”.

Nakon izlaska iz Katedrale papa je prišao slijepom muškarcu kojeg je poljubio. Potom je ušao u papamobil i pozvao djevojku iz mase da mu priđe i uzeo zastavu Bosne i Hercegovine.

Iz Katedrale “Srca Isusova” papa Franjo je krenuo prema Franjevačkom međunarodnom studentskom centru na Grbavici gdje će prisustvovati ekumenskom i međureligijskom susretu s poglavarima ostalih konfesija u BiH.