BiH

zasjedanje danas

Parlament BiH razmatra izmjene Ustava i Izbornog zakona

07/06/2022
Foto: Fena

Amandmane na Ustav predložili su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH) trebali bi danas razmatrati amandmane na Ustav BiH koji se tiču implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Amandmane na Ustav predložili su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut koji u obrazloženju kažu da te presude jasno preciziraju da su postojeće odredbe Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, koje omogućavaju isključivo pripadnicima tri konstitutivna naroda da budu birani u Predsjedništvo BiH, odnosno delegirani u Dom naroda PSBiH, u suprotnosti s Evropskom konvencijom.

Pred poslanicima je i prijedlog amandmana na Ustav BiH koji predlaže poslanik Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić, a njime bi se, smatra predlagač, Ustavom normirao vlasnički statusa i prava države BiH u pogledu njene državne imovine.

“Usvajanjem ovog amandmana pospješuje se princip pravne sigurnosti, te se uređenje čitavog ustavnog sistema podiže na viši nivo. Osim toga, ovim amandmanom osigurava se provođenje Odluke Ustavnog suda BiH”, kaže Đonlagić u obrazloženju.

Dnevnim redom sjednice, kako je sada predložen, predviđeno je i razmatranje izmjena Izbornog zakona u drugom čitanju kako predlažu poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Te izmjene predviđaju da se prag unutar liste na općim izborima sa 20 posto spusti na 10 posto kako bi se, navode predlagači, dosljednije poštovala izborna volja glasača.

U prvom čitanju trebale bi biti razmatrane izmjene Izbornog zakona koje predlažu poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), SDP-a, Nezavisnog bloka i Naše stranke.

Na dnevnom redu su i revizorski izvještaji 73 državne institucije za 2020. godinu koje je pripremio Ured za reviziju institucija BiH, kao i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu, ali i nekoliko poslaničkih inicijativa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.